Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Protest tegen Braziliaanse boswet

Datum : 06/03/2012
Land : Brazilië

Protest tegen Braziliaanse boswet

Het Braziliaanse Comité ter Verdediging van de Bossen en Duurzame Ontwikkeling, een koepel van ruim 160 sociale organisaties, start vandaag met een groot protest tegen de nieuwe boswet, die vandaag of morgen in stemming wordt gebracht. WWF doet mee aan de online acties via Twitter en Facebook met de tags #vetadilma en #SOSBrazil.

De protesten zijn bedoeld om de nieuwe boswet tegen te houden, die vooral tegemoet komt aan de belangen van grootgrondbezitters en de agribusiness. Het comité hoopt 1500 mensen op de been te brengen in Brasilia. Ze wil president Dilma Rousseff herinneren aan haar verkiezingsbelofte en gebruik te maken van haar veto, mocht de wet worden aangenomen in het parlement. 

De krant Folha de São Paulo meldde gisteren dat de wet ertoe zal leiden dat drie van elke vier boetes te niet worden gedaan, die door de milieu-autoriteit Ibama zijn opgelegd wegens illegale ontbossing. Het gaat om een bedrag van ruim een miljoen real. Als alle uitstaande boetes worden meegeteld, gaat het om 8,4 miljard real.

Veel van landeigenaren die zijn beboet, zijn ook aangeklaagd wegens misdaden tegen het milieu en tien ban hen voor de behandeling van hun landarbeiders als slaven. De directeur van het WWF-kantiir in Brasilis, Maria Cecilia Wey de Brito zegt te hopen “dat parlementariërs en de regering begrijpen dat je geen privileges kunt geven aan groepen die de wet overtreden en dus hun boetes niet kwijt kunt schelden.”

Bron : WWF Brasilia, Folha de São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug