Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protest tegen seksueel geweld in Ciudad Juárez

Datum : 13/06/2011
Land : Mexico

Protest tegen seksueel geweld in Ciudad Juárez

Circa 2.500 vrouwen hebben vandaag deelgenomen aan wat intussen de ‘mars van de hoeren’ wordt genoemd. Deze protestmars is bedoeld om aandacht te krijgen voor het toenemende seksuele geweld dat vrouwen te verdragen krijgen in Mexico. Gekleed in minirokjes, hoge hakken en met diepe decolletés schreeuwden de vrouwen leuzen en hielden zij borden omhoog met daarop teksten als “Nee, nee, mijn lichaam is van mij!”.

De vrouwen ergeren zich aan alle vormen van seksuele intimidatie en geweld, van wellustige blikken tot verkrachting. Vooral in Ciudad Juárez komt het laatste veel voor. De afgelopen vijftien jaar zijn er honderden vrouwen verkracht en vermoord in de noordelijke stad.

De vrouwen hebben het woord “hoeren” aangenomen als een geuzennaam. Op die manier hopen ze dat het ophoudt een belediging te zijn en zijn negatieve betekenis verliest. Vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld, worden er in Mexico vaak van beschuldigd door hun ‘hoerige’ kleding het geweld te hebben uitgelokt. Ze zouden mannen provoceren om hen te verkrachten.

De ‘mars van de hoeren’ komt overigens oorspronkelijk uit Toronto, Canada. In Mexico zijn er al meerdere gehouden in onder andere de staten Jalisco, Oaxaca, Quintana Roo, Chihuahua, Guanajuato en Veracruz. Binnenkort worden er in meerdere staten soortgelijke marsen gehouden, evenals in Argentinië, Nicaragua en Honduras.
 

Bron : La Jornada
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug