Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten Argentinië tegen geweld vrouwen

Datum : 04/06/2019
Land : Argentinië

Protesten Argentinië tegen geweld vrouwen

Duizenden Argentijnse demonstranten overstroomden maandag de straten van Buenos Aires in een krachtdadig protest voor de abortusrechtenbeweging en om geweld tegen vrouwen aan de kaak te stellen.

Sinds 2015 is 3 juni een dag van demonstratie in het land voor vrouwen en leden van de LGBT-gemeenschap die een einde willen maken aan de moorden op vrouwen, die ondanks toegenomen bewustzijn van het publiek niet zijn afgenomen.

Vrouwen van alle leeftijden - met de groene sjaals die het symbool zijn geworden van de beweging voor abortusrechten en paarse sjaals voor vrouwenrechten - gingen de straat op, zoals een week geleden en op Internationale Vrouwendag in maart.

“We voelen deze pijn. We willen dat gendergerelateerd geweld zichtbaarder wordt. We vragen de regering om ons te helpen, we voelen ons verlaten", zegt de 45-jarige Giovanna Lujan, wiens dochter Monica Garnica werd vermoord. Garnica stierf op 24-jarige leeftijd in januari 2018, 18 dagen nadat ze met alcohol was besproeid en in brand gestoken door haar man, de vader van haar drie jonge kinderen.

Argentinië, een land van 44 miljoen mensen, registreerde vorig jaar 278 gevallen van femicide. De niet-gouvernementele organisatie Casa del Encuentro zegt dat tussen 2008 en 2019 bijna 3.000 gevallen van femicide werden geregistreerd, waardoor meer dan 3700 kinderen, de meeste minderjarigen, zonder hun moeders achterbleven. "Seksistisch geweld vermoordt ons, net als de afwezigheid van de staat", stond op een bord  dat werd meegedragen door een groep vrouwen uit Moron, een voorstad van Buenos Aires.

Abortusrechtenactivisten maken zich opnieuw hard voor de legalisatie van de procedure, die vorig jaar in de Senaat op een nipte manier werd tegengehouden, nadat het in de Kamer van Afgevaardigden was aangenomen. Een nieuw wetsvoorstel om abortus te decriminaliseren werd vorige week geïntroduceerd door leden van een reeks partijen, waaronder de regerende centrumrechtse Cambiemos-coalitie van president Mauricio Macri en linkse oppositiepartijen.

Met een algemene verkiezing voor oktober zeggen waarnemers dat het niet waarschijnlijk is dat het wetsvoorstel voor het einde van dit jaar naar de Senaat terugkeert.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug