Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten en stroomuitval door hittegolf Argentinië

Datum : 29/12/2013
Land : Argentinië

Protesten en stroomuitval door hittegolf Argentinië

Een toenemend aantal huishoudens in en rondom Buenos Aires kampt sinds het begin van de extreme hittegolf twee weken terug met tijdelijke of permanente stroomuitval. Terwijl politici en elektriciteitsbedrijven ruziën over wie hiervoor verantwoordelijk is, worden de protesten van de getroffen stedelingen grimmiger. 

Om hun eis voor normale stroomtoevoer kracht bij te zetten, hebben demonstranten, van wie sommige vijftien dagen zonder stroom zitten, sinds vorige week autowegen en treinsporen afgezet. Nadat afgelopen dinsdag een wijkbewoner om het leven kwam bij een confrontatie met de politie over een wegversperring, is de onvrede onder de demonstranten toegenomen. Zo probeerde stedelingen brand te stichtten in een kantoor van elektriciteitsbedrijf Edesur, en elders in het land werden medewerkers van een stroomleverancier met de dood bedreigd.

De regering eist nu een oplossing van Edesur en Edenor, de twee grootste elektriciteitsbedrijven van Buenos Aires en omstreken, en dreigt met boetes en gedeeltelijke nationalisering. Critici van het kabinet Kirchner zeggen dat deze het probleem verlegt. De oorzaak van de stroomuitval ligt in de lage gesubsidieerde stroomprijzen. Daardoor laten consumenten hun airco’s, koelkasten, etc., op volle kracht draaien. Het elektriciteitsnet is hier niet op berekend, zeggen ze. 

Argentinië beleeft momenteel een van de warmste en langdurigste hittegolven van de afgelopen vijftig jaar. In het binnenland bereikte het kwik afgelopen week de 49 graden Celsius. Tot nu toe heeft de hitte het leven gekost aan drie mensen. 

Bron : El País, La Nación
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug