Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten in Bolivia tegen stijgende voedsel- en transportkosten

Datum : 19/02/2011
Land : Bolivia

Protesten in Bolivia tegen stijgende voedsel- en transportkosten

Duizenden mensen demonstreerden vrijdag in Bolivia om de regering van Evo Morales te bewegen tot loonsverhogingen en voedseltekorten tegen te gaan. Een nationale staking was uitgeroepen door de Central Obrera Boliviana (COB). In diverse grote steden werd vreedzaam gedemonstreerd door arbeiders, zakenlieden, academici en gezondheidswerkers. In ziekenhuizen, bedrijven en op scholen en universiteiten legde het personeel het werk neer. Aan het eind van de dag vroeg COB-leider Pedro Montes opnieuw om een ontmoeting met Morales om de problemen aan te pakken, maar het verzoek werd verworpen door de regering. Die wil de zaken eerst op ministerieel niveau bespreken.

De belangrijkste vraag van het COB is een maandelijks salaris van 8.309 bolivianos (ongeveer 870 euro) voor een werknemer met een gezin van vijf mensen. Het minimumloon in Bolivia is momenteel 70 euro. Het gemiddelde maandloon voor artsen ligt tussen de 198 en 417 euro, terwijl leerkrachten tussen de 125 en 229 euro verdienen. Tegelijkertijd eisen de stakers een oplossing van de overheid voor het tekort aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals suiker, en meer beschikbaarheid van essentiële grondstoffen. Vervoerders vroegen verhoging van hun tarieven. De regering reageert vooralsnog lauw op de protesten.

Bolivia is in een inflatoire spiraal terechtgekomen sinds de 26 december 2010, toen de zogenaamde Gasolinazo werd ingesteld. De regering besloot de subsidies op brandstofprijzen op te heffen, waardoor die met 80 procent stegen. Dit leidde ook tot de stijging van prijzen in het openbaar vervoer en van levensmiddelen. De regering stelde ter compensatie een aantal maatregelen in om de klap te verzachten voor degenen met lage inkomsten. Desondanks brak er paniek uit onder de bevolking, wat gevolgd werd door een run op levensmiddelen. Daarnaast waren er heftige protesten in verschillende regio’s. Uiteindelijk zwichtte de regering onder de druk van de bevolking en op oudejaarsavond werd de maatregel ingetrokken.

Bron : El Pais/El Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug