Politiek & Maatschappij
Protesten in Colombia hervat

Vakbonden, studenten en inheemse groepen demonstreren in de grote steden van Colombia om de druk op de regering van president Iván Duque te vergroten.
De protesten begonnen bijna twee weken geleden met honderdduizenden mensen die aan betogingen deelnamen. De eisen van de demonstranten zijn breed en omvatten ook het toegankelijker maken van de toegang tot onderwijs. De twee partijen zullen elkaar donderdag opnieuw ontmoeten, maar tot nu toe is er weinig vooruitgang geboekt in de gesprekken tussen hen.
Het comité dat de demonstranten vertegenwoordigt, heeft president Duque een lijst van 13 eisen overhandigd. Een van de eisen is dat de regering haar verplichtingen volledig nakomt onder de voorwaarden van het vredesproces dat in 2016 met de linkse rebellen van de FARC is ondertekend. Een tweede eis is dat de regering meer doet om de moorden op sociale activisten en voormalige rebellen te voorkomen.
Het comité wil ook de verzekering dat de pensioenleeftijd niet wordt verhoogd en dat het minimumloon niet wordt verlaagd voor jongeren. President Duque ontkent plannen voor verandering te hebben en zegt dat de demonstranten worden gemanipuleerd door zijn politieke rivalen.
Na de dood van een jonge demonstrant - nadat hij werd geraakt door een projectiel dat door de oproerpolitie was afgevuurd - roept het comité ook op om die troepen te ontmantelen. De achttienjarige Dilan Cruz stierf nadat hij op het hoofd werd geraakt door een ‘zitzak’, een stoffen zak gevuld met loden schot. President Duque heeft uitgesloten dat de oproerpolitie wordt ontbonden.
Hij heeft ook opgeroepen tot een "grote nationale dialoog" om de eisen van de demonstranten te bespreken, maar het comité achter de protesten heeft geëist dat de gesprekken uitsluitend tussen het comité en de regering plaatsvinden, omdat zij vreest dat vertegenwoordigers van andere groepen de eisen zullen "afzwakken".
Op woensdag namen inheemse groepen opnieuw deel aan de protesten in de hoofdstad Bogotá. Inheemse rechtengroep Onic zegt dat meer dan 100 inheemse mensen zijn gedood sinds president Duque aantrad. Velen van hen zijn het doelwit van paramilitaire groepen en drugsbendes die op hun land opereren. "Ze kunnen ons niet blijven vermoorden!" riepen ze.
Bekijk ook
- 2010-01-25 | Union Salsa organiseert op zondag 31 januari een Benefiet Salsa Party
- 2010-07-16 | Homohuwelijk Argentinië doorbraak in Latijns Amerika
- 2010-11-01 | Inheemse groepen eisen inspraak bij verkoop Amazonewoud
- 2011-04-13 | Stakingen en demonstraties in Bolivia
- 2011-05-06 | Calderón roept op tot steun in strijd tegen drugskartels
- 2011-06-28 | Bolivia wil kwaliteit eigen voedsel beter bewaken
- 2011-08-22 | Colombianen de straat op tegen corruptie
- 2011-08-26 | Nationale staking van 48 uur in Chili
- 2011-09-08 | Protesten op Braziliaanse Onafhankelijkheidsdag
- 2011-10-12 | Chileense studenten plannen nieuwe demonstraties