Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten in Costa Rica tegen maatregelen regering

Datum : 16/11/2012
Land : Costa Rica

Protesten in Costa Rica tegen maatregelen regering

Donderdag 15 november vonden er in San José opnieuw protesten plaats tegen bepaalde maatregelen van de regering van president Chinchilla. Zo’n 1200 mensen kwamen bijeen. Veel demonstranten kwamen om hun onvrede te uiten over het politiegeweld bij eerdere  protesten week. Daarnaast draaien de protesten om twee zaken: een verandering van het beleid van het sociale zekerheidsfonds en de passage in een wet tegen misdrijven in het verkrijgen van informatie.

Vorige week kwamen honderden demonstranten bijeen voor het gebouw van de Caja, het sociale zekerheidsfonds van Costa Rica, met een document met tien eisen voor verandering in het beleid. Het protest eindigde in geweld, nadat geweigerd werd om het document aan te nemen. Verschillende mensen raakten gewond en 36 mensen werden gearresteerd. Donderdag werd dit document wel geaccepteerd en binnen 10 dagen wordt er een reactie verwacht.

Op 6 november presenteerde de regering de ‘Ley de Delitos Informativos’ (Wet informatie misdaad/overtredingen). Deze wet wordt inmiddels al door veel mensen de ‘Ley Mordaza’ (mordaza betekent ‘prop in de mond’) genoemd vanwege zijn beperkingen op elektronisch (pers) onderzoek. Bij protesten hadden verschillende demonstranten doeken voor hun mond gebonden om te laten zien dat mensen door deze wet de mond gesnoerd wordt en informatievrijheid beperkt wordt.

Artikel 288 wordt het meest bekritiseerd. Dit artikel stelt gevangenisstraf van maximaal 10 jaar voor iedereen die ‘geheime politieke informatie’ publiceert. Het straft mensen die onverdedigbare  informatie verkrijgen over zaken van vertrouwelijke aard over defensie of buitenlandse zaken of over zaken die gevolgen kunnen hebben voor de strijd tegen de drugshandel en de georganiseerde misdaad. Er is echter geen wet die bepaalt wat hier wel en niet onder valt en ook mensen die sociale netwerken gebruiken zullen moeten opletten dat hun informatie niet als onwaar, schadelijk of onrechtmatig verkregen beschouwd wordt. Behalve journalisten zal deze wet dus ook gewone burgers kunnen raken.

Het protest ging naast deze veel bekritiseerde wet ook over de bezuinigingen van het sociale zekerheidsfonds, waarbij onder andere veel kleine lokale medische centra (waar de behandelingen volledig vergoed worden) gesloten zullen worden.

 

Bron : La Nación (Costa Rica), TicoTimes
Bookmark and Share


Terug