Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten in Guatemala bij jubileum revolutie

Datum : 22/10/2014
Land : Guatemala

Protesten in Guatemala bij jubileum revolutie

In Guatemala is het zeventigste jubileum gevierd van de revolutie in oktober 1944 die een einde maakte aan de militaire dictatuur onder leiding van generaal Jorge Ubico. Veel mensen gebruikten de gelegenheid echter om te protesteren tegen hedendaagse problemen zoals armoede en geweld.

Zo'n 6000 mensen liepen mee in een protestmars door de hoofstad Guatemala City. Veel mensen scandeerden leuzen zoals "hongerige mensen zijn mensen zonder vrede". Leden van verschillende groeperingen, waaronder studenten, politieke groepen, sociale bewegingen, en boerenorganisaties, liepen mee in de mars. Ook de milieu-activiste en presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2015 Yuri Melini deed mee.

Het protest was gericht op de economische situatie in het land en het gebrek aan veiligheid. Van de 15 miljoen inwoners van Guatemala leeft de helft onder de armoedegrens. Ook de geweldcijfers behoren tot de hoogste ter wereld.

Ubico werd afgezet door revolutieleider Jacobo Arbenz. Hij introduceerde agrarische hervormingen en hervormde ook de arbeidsmarkt. Ook stichtte hij een universiteit. Zijn linkse beleid alarmeerde echter de Verenigde Staten, die hem in 1954 met een nieuwe coup afzette.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug