Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten in Rio de Janeiro over geweld tegen politie

Datum : 24/07/2017
Land : Brazilië

Protesten in Rio de Janeiro over geweld tegen politie

In Rio de Janeiro hebben familieleden van politie agenten geprotesteerd tegen het oplopende geweld in de stad. Dit weekend kwam wederom een agent om het leven bij een operatie in de favela Vidigal, vlakbij de strandwijk Ipanema. De demonstranten beweren dat de politie niet genoeg middelen heeft om de criminele organisaties in de stad aan te pakken. Dit jaar zijn al 91 politie agenten gedood.

Honderden mensen kwamen bijeen op de boulevard van Copacabana om meer steun van de autoriteiten te vragen. "Ik ben wanhopig want mijn man zou de volgende kunnen zijn," aldus Rogeria Quaresma, een van de demonstranten. "We zien dat er iedere dag families verwoest worden. Ik accepteer niet dat ik de volgende weduwe word." De regering heeft toegezegd 1000 federale agenten naar Rio de zullen sturen om de lokale politie te helpen. 

Dodelijk geweld is sterk toegenomen na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vorig jaar. De overheid van deelstaat Rio de Janeiro bevindt zich in een zware economische crisis, waardoor de salarissen van veel agenten al maanden niet uitbetaald zijn. Families en betrokkenen beweren dat agenten een hoge prijs betalen voor het gebrek aan financien. Ook zeggen ze dat politie-slachtoffers minder media aandacht krijgen dat de mensenrechtenschendingen in veiligheidsoperaties.  

De politie van Rio de Janeiro en de drugsbendes in de stad voeren momenteel een bloedige strijd. Hierbij vallen ook veel burgerslachtoffers, vooral in de favelas van de stad. In 2016 werden 800 mensen gedood door de politie. In een recent rapport zegt Amnesty International zich zorgen te maken over de mensenrechtenschendingen tijdens politieoperaties. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug