Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten in Venezuela na eis tot hertelling van de oppositie

Datum : 16/04/2013
Land : Venezuela

Protesten in Venezuela na eis tot hertelling van de oppositie

Venezolaanse veiligheidstroepen gebruikten traangas om gisteren protesten neer te slaan nadat Nicolás Maduro, de gedoodverfde opvolger van Hugo Chávez, was aangewezen als winnaar van de presidentsverkiezingen met een miniem verschil op zijn opponent, Henrique Capriles.

De Nationale Kiesraad verklaarde dat Maduro had gewonnen met 1.6 procent van de stemmen. In veertig jaar is er niet zo’n nipte overwinning geweest en dit gaf aanleiding tot beschuldigingen van fraude en pogingen het land te destabiliseren. Capriles heeft geweigerd de uitslag te aanvaarden en vraagt om een hertelling. De regerende partij beschuldigt de oppositie van het plannen van een coup.

Er zijn al tekenen van onrust. De krant El Universal maakte melding van protesten in zes steden. In hoofdstad Caracas zouden troepen traangas hebben gebruikt om een menigte van duizenden demonstranten uiteen te drijven. De schaal van de onrust is lastig te meten. Maduro had aanvankelijk ingestemd met een hertelling van de stemmen. Maar maandag zei de Kiesraad, die in meerderheid op de hand van Maduro is, dat de uitslag onomkeerbaar was en verklaarde Maduro tot de nieuwe president. De inhuldiging vindt plaats op 19 april.

Deze gang van zaken heeft onder aanhangers van de oppositie tot woede geleid. Capriles, die zegt dat er zich drieduizend onregelmatigheden hebben voorgedaan, beschouwt de regering als onwettig als er geen hertelling plaatsvindt. “Waarom deze haast als beide partijen overeenkomen alle stemmen te tellen? Wat hebben ze te verbergen?” De regeringspartij zegt dat de beschuldigingen van onregelmatigheden deel uitmalen van een poging van de Verenigde Staten het land te destabiliseren en de wettigheid van de gekozen leider te ondermijnen.  De VS steunen de eis tot hertelling.

Het hoofd van het campagneteam van Maduro, Jorge Rodriguez, zei dat dit een oproep was om “broeders tegen broeders op te zetten. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat de uitslag klopt. Gisteren hebben we 54 procent van de stembureaus gecheckt en de resultaten waren hetzelfde. Achter uw woorden, meneer Capriles, zit een oproep voor een coup.” Externe waarnemers hadden eerder gezegd dat het Venezolaanse kiessysteem tot de beste in de wereld behoort. De waarnemers van Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse landen, vroegen de uitslag van de Kiesraad te respecteren. 

Javier Corrales, Latijns-Amerika deskundige en verbonden aan het Amherst College in Massachusetts (VS), zei dat de kleine overwinning van Maduro het moeilijker voor hem zou maken om de grootste uitdagingen aan te gaan. Die zijn: een stagnerende economie, een sterke oppositie en de loyaliteit in zijn eigen partij. “Maduro moet de coalitie binnen het ‘chavismo’ bijeenhouden. Die coalitie bestaat uit links-radicale sectoren, maar ook uit militaire sectoren.”
 

Bron : The Guardian, El País, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug