Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten om hervormingen pensioen Argentinië

Datum : 19/12/2017
Land : Argentinië

Protesten om hervormingen pensioen Argentinië

Voor de tweede keer in een week tijd moest het Argentijnse parlement de debatten over pensioenhervormingen staken door gewelddadige protesten in de hoofdstad Buenos Aires. De regering van de rechtse president Mauricio Macri zegt dat de omstreden hervormingen nodig zijn om het enorme begrotingstekort terug te brengen.

Minstens 81 mensen raakten gewond en 48 werden gearresteerd tijdens confrontaties tussen demonstranten en de politie op maandag 18 december. Ook afgelopen donderdag moesten de debatten uitgesteld worden door protesten.

De grootste Argentijnse vakcentrale CGT, geleid door de politieke oppositie, riep maandag op tot een 24-uursstaking. Tijdens een persconferentie zei de vakbondsleider Juan Carlos Schmid dat de hervormingen van het pensioenstelsel voor “een verlaging van het inkomen voor gepensioneerden en de meest kwetsbare sectoren van de samenleving” zal zorgen.

Door de hervormingen veranderen formules waarmee pensioenen berekend worden. Tegenstanders vrezen dat het hierdoor langer duurt om pensioen op te bouwen, waardoor men gedwongen is langer te werken en daarnaast een kleiner pensioen zal ontvangen.

De Argentijnse president Mauricio Macri beloofde tijdens de verkiezingscampagnes om de haperende Argentijnse economie te herstellen, maar het grote banenverlies en het marktgerichte overheidsbeleid zorgen voor toenemende onrust onder werknemers.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug