Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten op Braziliaanse Onafhankelijkheidsdag

Datum : 08/09/2011
Land : Brazilië

Protesten op Braziliaanse Onafhankelijkheidsdag

In Brazilië zijn gisteren, op de Nationale Onafhankelijkheidsdag, duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen corruptie en straffeloosheid in het land. De komende dagen zijn er nog meer protesten in 35 steden, verspreid over twintig deelstaten. De protestmarsen zijn geïnspireerd op de demonstraties van de ‘verontwaardigden’ in Madrid. 

 
Gisteren zijn vijf marsen gehouden in São Paulo en in Brasilia. De demonstranten, voornamelijk jongeren, gingen gekleed in het zwart om de rouw te symboliseren waarin het land verkeert als gevolg van de corruptie. In Brasilia, waar volgens de politie 25.000 mensen meeliepen, vond de protestmars plaats op een steenworp afstand van de officiële Onafhankelijkheidsviering. Hoewel de organisatie van de mars de media had laten weten “een pacifistische en niet politiekgebonden beweging” te zijn, mocht geen van de demonstranten in de buurt komen van de officiële viering.  
 
Analisten denken dat de manifestaties vooral dienen als steunbetuiging voor het anticorruptiebeleid van president Rousseff, dat steeds meer wordt bekritiseerd door politieke mede- en tegenstanders. De Arbeiderspartij (PT) van Rousseff, van oudsher sympathiek tegenover sociale bewegingen, houdt zich echter opvallend afzijdig. Alleen enkele mediaorganisaties, de bisschoppen en een groep zakenlieden uit Rio de Janeiro hebben openlijk steun betuigd aan de betogers. 
Bron : El País, O Globo
Bookmark and Share


Terug