Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Protesten tegen bouw dam in Chili

Datum : 22/05/2011
Land : Chili

Protesten tegen bouw dam in Chili

In Chili heeft de politie hard ingegrepen tegen demonstranten die protesteerden tegen de plannen voor de aanleg van een dam. Het betreft de bouw van een hydro-elektrische dam in het zuiden van het land waardoor volgens de betogers meer dan 6.000 hectare bos verloren gaat. De overheid zegt dat het project noodzakelijk is wil zij kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar elektriciteit. Waarschijnlijk in juni keurt ze het plan goed. 

President Piñera repliceerde de betogers dat hij zich bewust was van zijn ecologische verantwoordelijkheid, tegelijkertijd benadrukte hij dat de nationale ontwikkeling een hoge prioriteit heeft. “Het kan niet zo zijn dat we zeggen behoefte te hebben aan energie, maar dat iedere nieuwe bron wordt afgewezen.” 

De demonstratie was georganiseerd door de vakbond CUT en enkele studentenorganisaties die verklaarden dat “het huidige regeringsbeleid indruist tegen de wensen van de bevolking”. Ook liepen er veel milieuorganisaties mee die hun afkeer lieten horen over het HidroAysen project, een plan dat twee rivieren uit Zuid-Chili wil indammen om elektriciteit op te wekken. De enige toezegging die Piñera de betogers heeft gedaan is het instellen van een commissie de bezwaren van de betogers zou onderzoeken. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug