Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten tegen excessief politiegeweld in Mexico

Datum : 08/06/2020
Land : Mexico

Protesten tegen excessief politiegeweld in Mexico

Sinds 3 juni zijn er hevige protesten uitgebroken in de Mexicaanse staat Jalisco na de dood van een 30-jarige man door politiegeweld. Het slachtoffer, Giovanni López, werd op 4 mei gearresteerd voor het niet dragen van een mondkapje op de openbare weg. De volgende dag ontdekte zijn familie dat hij dood was. Aanleiding voor de recente protesten is het openbaar maken van de video van de gewelddadige arrestatie van Giovanni López.  

Volgens de gouverneur van Jalisco, Enrique Alfaro, zijn drie politieagenten gearresteerd voor de moord op López. Na zijn arrestatie zou López de nacht hebben doorgebracht in een politiecel. Vermoedelijk werd de man door diverse politieagenten in elkaar geslagen en stierf hij de volgende dag in een medisch centrum. Een maand lang wisten alleen zijn familie en de lokale autoriteiten van deze gebeurtenis. Het naar buiten brengen van de zaak door de openbare aanklager en de gouverneur van Jalisco leidde tot een golf van verontwaardiging in Jalisco, maar ook elders in Mexico.

De dood van López is één van de vele gevallen van buitensporig politiegeweld in Mexico. Op 3 juni werd ook een video getoond waarin te zien is hoe enkele politieagenten tegen de nek van een man trappen in de stad Tijuana. De man overleed.

Tussen 2007 en 2017 zijn meer dan duizend Mexicanen het slachtoffer geworden van moord, geweld, martelingen of ontvoeringen door overheidsfunctionarissen. Veelal is er sprake van een samenwerking tussen politie en criminele organisaties.

In 2014 verdwenen 43 studenten in Ayotzinapa nadat ze door politieagenten werden aangevallen. in 2017 werden er in de staat Veracruz vijf jongeren gearresteerd die sindsdien vermist zijn.

De gebeurtenissen vallen samen met de dood van George Floyd door politiegeweld in de Verenigde Staten, waardoor de protesten zich uitbreidden naar de Amerikaanse ambassade in Mexico-stad.

De afdeling mensenrechten van de Verenigde Naties in Mexico sloeg afgelopen zaterdag alarm vanwege de verdwijning van zeker zes jongeren in Jalisco, het aantal vermisten ligt mogelijk hoger. Ze werden gearresteerd tijdens de protesten tegen de dood van López. Van de jongeren ontbreekt nog ieder spoor.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug