Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten tegen onderwijshervorming Mexico

Datum : 25/04/2013
Land : Mexico

Protesten tegen onderwijshervorming Mexico

Tijdens de meest gewelddadige dag van protesten sinds de bekendmaking van de onderwijshervormingen in februari, hebben leraren kantoren van drie politieke partijen en een onderwijscontroleorgaan van de Mexicaanse staat Guerrero in brand gestoken.

Eerder al sloten leraren meerdere keren een van de belangrijkste snelwegen van Mexico af. De nieuwe protesten zijn een reactie op de afwijzing van hun alternatieve plan voor de onderwijshervormingen. Gedeputeerden van Guerrero gaven dinsdag aan bereid te zijn te proberen de voortzetting van gratis onderwijs te garanderen, maar wezen het creëren van een autonoom evaluatieorgaan af. Volgens de gouverneur van Guerrero hebben de protesten de dialoog met de demonstranten verbroken en zullen de verantwoordelijken gestraft worden.

President Peña Nieto vaardigde in februari een grondwettelijk decreet uit om onderwijshervormingen te beginnen. Het decreet creëert een Nationaal Instituut voor Evaluatie van Onderwijs en verplicht leraren tot periodieke evaluaties om hun werk te behouden, op dit moment zijn deze nog vrijwillig. Ook wordt een einde gemaakt aan de mogelijkheid om onderwijsposities te erven of verkopen, een gangbare praktijk in Mexico. 

Vakbondsleden claimen dat hun arbeidsrechten door de onderwijsvernieuwingen in het geding zijn en menen dat het voornemen van de regering is het onderwijs te privatiseren.

Bron : BBC Mundo, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug