Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesten voor en tegen oud-president Lula

Datum : 08/04/2019
Land : Brazilië

Protesten voor en tegen oud-president Lula

Afgelopen zondag zijn in verschillende Braziliaanse steden grote demonstraties geweest voor en tegen de gevangenschap van oud-president Luis Ignacio 'Lula' da Silva, die momenteel een lange straf uitzit voor corruptie. Duizenden mensen verzamelden zich in meer dan veertig steden om steun te betuigen aan Lula, waaronder Rio de Janeiro, São Paulo, Porto Alegre, Brasilia, en Curitiba, waar Lula gevangen zit. Ook internationaal werd gepleit voor vrijlating, met protesten in onder andere Londen, Parijs, Wenen, Lissabon, Buenos Aires en Berlijn.

Lula zit nu een jaar in de gevangenis. Zijn vonnis werd uitgesproken door de rechter Sergio Moro, toen hoofd van het onderzoek naar het Lava Jato corruptieschandaal en momenteel minister van Justitie onder de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro. Vanaf vrijdag werden verschillende activiteiten georganiseerd door de PT, de politieke partij opgericht door Lula, en andere organisaties die geloven in zijn onschuld. Deze week zullen onder andere nog protesten plaatsvinden in Kopenhagen, New York, Madrid, Barcelona, Montevideo, Mexico City, München, Frankfurt, Rome en Amsterdam.

Gisteren publiceerde de Braziliaanse krant Folha de São Paolo een artikel geschreven door Lula, waarin hij nogmaals beweert onschuldig te zijn. "Ik kan slapen met een gerust geweten, en voel kalmte in mijn onschuld," aldus de oud-president. Ook schrijft hij dat Bolsonaro voordeel heeft gehad bij de "politieke vervolging" die rechtse bewegingen, in zijn ogen, jegens hem hebben ingezet.

In verschillende grote steden in Brazilië, waaronder São Paulo en Belo Horizonte, werd echter ook gedemonstreerd door voorstanders van de gevangenschap van Lula. Zij zien zijn straf als een voorbeeld voor andere corrupte politici. Bij deze protesten droegen veel demonstranten de nationale, Braziliaanse kleuren en en spandoeken die benadrukken dat het niet gaat om "rechts tegen links" maar om "Brazilië tegen corruptie."

Lula is momenteel veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf in twee verschillende corruptiezaken. Ook staan er nog zes zaken tegen hem open, allen gericht op corruptie en het witwassen van geld.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug