Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protesteren tegen veranderingen gezondheidszorg

Datum : 28/03/2019
Land : Brazilië

Protesteren tegen veranderingen gezondheidszorg

Inheemse groepen in Brazilië hebben afgelopen woensdag geprotesteerd tegen het voorstel om de inheemse gezondheidsdiensten te verplaatsen van de federale overheid naar gemeentes, omdat dit volgens de groepen een enorme tegenslag zou betekenen voor hun gemeenschap.

Honderden demonstranten, gekleed in traditionele kledij en de lichamen beschilderd met verf, dansten en baden in de stadshal van São Paulo. Volgens een gemeenschapsleider werd een groep mensen met pepperspray bespoten toen zij in de ochtend het gebouw binnenkwamen. In een livestream video op Facebook is te zien hoe een groep harmonieus met hun staf slaat tegenover een rij van politieagenten die met schilden in de hand voor de ingang van het stadsbestuur stonden. De groep inheemsen voerde een rituele dans uit bij de ingang nadat ze had overlegd met de politie. De politie van São Paulo is tot op heden nog niet ingegaan op verzoeken om te reageren.  Andere demonstraties vonden onder andere plaats in de hoofdstad Brasilia en in Manaus, de grootste stad in de Amazone.

De minister van Gezondheid, Henrique Mandetta, besprak vorige week het sluiten van het federale inheemse kantoor voor gezondheid. Inheemse leiders zeiden dat het gespecialiseerde agentschap hen in inheemse talen kan helpen, iets waarvoor in gemeentes de kennis ontbreekt. “Hebben we een gecentraliseerd systeem nodig in Brasilia?” vroeg Mendetta zich af, toen hij een commissie van de senaat toesprak tijdens een vergadering afgelopen woensdag.

“Voor 600.000 inheemse mensen, de middelen die het land inzet - ik denk dat maar weinig landen in de wereld zoveel hebben ingebracht”, zei Mendetta. Hij haalde vermoedens aan van corruptie met het huidige inheemse  gezondheidsstelstel, zoals het overmatig gebruik van materiaal en overfacturatie. Hij stelde verder voor dat de discussie zich moet verplaatsten naar mogelijke manieren om de toegang van de inheemse bevolking tot de normale gezondheidszorg te verbeteren.

Tamikua Txihi Kerexu Hete, een leider van de Jaragua, een inheemse gemeenschap binnen de stad São Paulo, zei dat het een enorme tegenslag was voor zijn gemeenschap. “Dit een hard verdiend recht voor de inheemse bevolking en we zijn hier om ervoor te vechten”, aldus Hete. Hij zei dat ze blijven protesteren totdat de burgermeester van São Paulo zich tegen het voorstel van de minister uitspreekt.

President Jair Bolsonaro heeft meermaals gebotst met de inheemse bevolking. Al tijdens zijn campagne deelde hij zijn aanhangers mee: “ Er zal geen enkele centimeter worden gegeven aan inheemse reservaten”.

Bron : www.apnews.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug