Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protestmars voor dierenrechten in Cuba

Datum : 08/04/2019
Land : Cuba

Protestmars voor dierenrechten in Cuba

Honderden Cubanen hebben geprotesteerd tegen dierenleed in het land, in wat wordt gezien als de eerste officieel toegestane protestmars in het land. Activisten liepen door Havana met spandoeken, hun huisdieren en riepen leuzen tegen dierenleed. Ze eisten wetten om dierenrechten te beschermen. Het eindpunt van de mars was het graf van een Amerikaanse vrouw die gezien wordt als de eerste dierenactivist in Cuba.

Dit is de eerste protestmars die goedgekeurd is door de Cubaanse regering. Voorheen waren alleen overheidsoptochten en religieuze processies toegestaan. Organisator Beatriz Batista spreekt daarom van een "historisch evenement" voor dierenrechten op Cuba. Er zijn echter ook sceptici. Zo vertelt de kunstenaar en dissident Luis Manuel Otero Alcantara aan Reuters dat de mars een show kan zijn van de overheid: "Hierdoor kan de overheid zeggen "kijk eens hoe toegeeflijk we zijn," maar is dat echt wel zo?" Directe protesten tegen de overheid zijn nog altijd verboden.

Activisten verspreidden nieuws over de protestmars op sociale media. Sinds december is er in Cuba een 3G-netwerk werkzaam, wat tot dan toe niet werd toegestaan door de overheid. Voor die tijd waren mensen afhankelijk van internetcafés en wifi-hotspots.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug