Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Pueblo Soberano wint verkiezingen Curaçao

Datum : 20/10/2012
Land : Curaçao

Pueblo Soberano wint verkiezingen Curaçao

Onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PS) van Helmin Wiels is bij de parlementsverkiezingen vrijdag de grootste partij op Curaçao geworden. De partij wil dat Curaçao onafhankelijk wordt van Nederland en vindt dat de bevolking van het eiland zich daarover in een referendum moet uitspreken. Wel zegt Wiels dat hij daarmee wil wachten tot de tijd rijp is. De partij MFK van Gerrit Schotte heeft van de Curaçaose bevolking opnieuw veel steun gekregen en volgt als tweede partij.

De Curaçaose bevolking heeft daarmee de coalitie die onder leiding van Gerrit Schotte, die twee jaar het land heeft geregeerd, weer een meerderheid gegeven. Alleen mag nu de partij van Helmin Wiels de premier leveren. Het is nog onduidelijk of Wiels zelf die positie inneemt of iemand anders van zijn partij naar voren schuift.

PS steeg van vier naar vijf zetels en werd qua aantal stemmers de grootste. MFK heeft vijf zetels behouden, maar kreeg iets minder stemmers. Coalitiepartner MAN houdt twee zetels. PAR van Emily de Jongh-Elhage heeft vrijdag vier zetels verloren en gaat naar vier, evenveel als nieuwkomer PAIS. De uitslag betekent verder dat de partij FOL van Anthony Godett na decennia uit de volksvertegenwoordiging verdwijnt. Maar bovenal is het een duidelijke keuze van de bevolking voor de coalitie die twee jaar lang het land regeerde en viel na het vertrek van twee parlementariërs op 3 augustus van dit jaar.

De kans is groot dat Curaçao verder gaat met de 'oude' coalitie. Wiels zei aan de slag te willen met zijn vorige regeringspartners. Oud-premier Gerrit Schotte liet weten bereid te zijn om te gaan onderhandelen met Pueblo Soberano en MAN. 

Er zijn 21 zetels te verdelen in het parlement. Zoals het er nu uitziet krijgen MFK en PS er allebei vijf. Coalitiepartner MAN behoudt er twee. De MFK is qua zetels gelijk gebleven. PS heeft er een gewonnen. PAR van Emily de Jongh-Elhage verliest vier zetels en gaat van acht naar vier, evenveel als nieuwkomer PAIS. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt woensdag 24 oktober door het Hoofdstembureau bekend gemaakt. De resultaten worden ook online gepubliceerd via de site van de Kiesraad, via Twitter en via Facebook.

Het opkomstpercentage bij de verkiezingen was opmerkelijk hoog. In totaal heeft bijna 75 procent van de stemgerechtigde eilandbewoners hun stem uitgebracht. Dat is 10 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in 2010. De verkiezingen verliepen zonder incidenten. Op straat waren veel politieke vlaggen, posters en billboards te zien. Een groepje internationale waarnemers hield het verloop van de verkiezingen in de gaten. 

MFK, PS en MAN vormden van 10 oktober 2010 tot 29 september 2012 een regering. De regering van Schotte kwam op 3 augustus ten val. Het kabinet was de meerderheid in het parlement kwijtgeraakt, nadat twee Statenleden de kant van de oppositie hadden gekozen. Eind september werd de politieke crisis op Curaçao compleet. De gouverneur benoemde een interim-kabinet en schoof Schotte daarmee aan de kant, maar die weigerde te vertrekken. Schotte verschanste zich enige tijd in het parlementsgebouw en beschuldigde Nederland van een staatsgreep.

Bron : Parool, Antilliaans Dagblad, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug