Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Puerto Rico na de orkaan: nog altijd gebrek aan water en elektriciteit

Datum : 16/11/2017

Puerto Rico na de orkaan: nog altijd gebrek aan water en elektriciteit

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat Puerto Rico zwaar getroffen werd door orkaan Maria, maar nog altijd hebben grote delen van het eiland geen stroom en moeten de bewoners het stellen zonder veilig drinkwater. Deze week vindt in de Amerikaanse senaat een hoorzitting plaats over de stand van zaken rond de wederopbouw na de orkaan. De Republikeinse senator Lisa Murkwoski deed tijdens de hoorzitting verslag van een bezoek dat zij onlangs aan Puerto Rico bracht. “Wij zagen dat de vernietiging nog heel evident is. En als je bedenkt wat er allemaal nog gedaan moet worden dan is het simpelweg overweldigend. Waar moet je in vredesnaam beginnen? Ik heb behoorlijk wat natuurrampen gezien in mijn leven, maar echt niets als dit, niets van deze omvang.”

De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rossello, verklaarde maandag dat het herstel van het energiesysteem nu de hoogste prioriteit heeft. Ondertussen ligt het failliete Puerto Ricaanse elektriciteitsbedrijf, een staatsbedrijf, onder vuur: enkele dagen na de ramp tekende het bedrijf een voorlopig contract met Whitefish, een bedrijfje in Montana dat tot het moment van de orkaan slechts twee werknemers telde, om de schade te herstellen. Hoewel eigen advocaten het ten sterkste afraadden werd het contract half oktober definitief gemaakt. Op aandrang van de gouverneur is het contract (300 miljoen dollar) eind oktober alsnog ontbonden, maar daarmee zijn waardevolle weken van herstel verloren gegaan. Vanuit de Amerikaanse senaat is er veel kritiek op de handelswijze van de Puerto Ricaanse energieautoriteit, die ten onrechte geen beroep gedaan zou hebben op de mogelijkheid tot hulp van andere federale en staatsenergiebedrijven in de Verenigde Staten. Nu zijn het de belastingbetalers die de prijs betalen voor het geleden verlies. Aan Whitefish, die technici liet invliegen voor een uurloon van 300 dollar, is 10 miljoen dollar betaald. Grootste verliezers zijn de inwoners van Puerto Rico die nog altijd zonder stroom zitten.

Bron : Washington Post
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug