Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Puerto Rico wil 51ste staat van de VS worden

Datum : 09/11/2012

Puerto Rico wil 51ste staat van de VS worden

In een niet bindend referendum over het worden van een staat van de Verenigde Staten heeft 62% van de Puertoricanen voor gestemd.

Het referendum bestond uit twee vragen. De eerste vraag was ‘bent u het eens met de huidige territoriale status’ waarop 53% van de kiezers met zo’n 1,2 miljoen stemmen ‘nee’ antwoordde. De twee vraag was ‘welke van de volgende territoriale opties heeft uw voorkeur: onafhankelijkheid, het worden van een Amerikaanse staat, of het blijven van een geassocieerde staat. Hierbij stemde ongeveer 62% voor het worden van een staat van de VS. Maar veel stemmers hebben de tweede vraag blanco gelaten en daarom vinden sommigen de weergave van de uitslag niet representatief.

Als Puerto Rico een staat van de VS wordt, zal het nummer 51 worden. Dit is nu al een veel besproken thema in de Amerikaanse media. Velen achten het onwaarschijnlijk dat dit echt gebeurd, aangezien dit soort ideeën eerder geopperd, maar nooit uitgevoerd zijn. Het referendum is niet bindend, de VS zijn tot niets verplicht en het is volgens velen onjuist gerepresenteerd. Ook over het thema van de Amerikaanse vlag, die momenteel 50 sterren bevat, wordt hevig gediscussieerd en verschillende (soms spottende) alternatieven zijn al verschenen.

De beslissing ligt nu bij het Amerikaanse congres. Dat zal bij de overweging ook letten op de gevolgen die de integratie van Puerto Rico, dat in een slechte economische situatie verkeert, met zich mee zal brengen. Ook dit is een reden waarom het worden van staat 51 niet erg waarschijnlijk is. En Alejandro García Padilla (Partido Popular Democrático), die op 7 november tot gouverneur werd verkozen, is niet voor.
Ondanks de grote media-aandacht krijgt, is het niet erg waarschijnlijk dat Puerto Rico deel wordt van de VS.


 

Bron : El País, Claridad
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug