Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Puertoricanen vluchten massaal naar de VS na orkaan María

Datum : 17/10/2017

Puertoricanen vluchten massaal naar de VS na orkaan María

Meer dan tweeduizend Puertoricanen bereiken dagelijks Florida nadat het eiland zwaar getroffen werd door de orkaan María, die op 20 september over het gebied raasde. De orkaan verwoestte een groot deel van de infrastructuur van Puerto Rico, maar nu het vliegverkeer weer op gang komt begint de bevolking van het eiland te vertrekken.

Volgens de regering van Florida kwamen er tussen 3 en 13 oktober via de vliegvelden van Miami en Orlando en de haven Port Everglades zo’n 27.000 Puertoricanen de Amerikaanse staat binnen. Tachtig procent van de bevolking van het eiland zit nog steeds zonder elektriciteit en zo’n veertig procent zonder stromend water. De orkaan heeft aan 34 mensen het leven gekost, 113 mensen zijn nog steeds vermist.

Puerto Rico, dat grondgebied is van de Verenigde Staten, heeft zo’n 3,4 miljoen inwoners, terwijl er ongeveer vijf miljoen Puertoricanen in de VS wonen. Door de economische crisis op het eiland zijn er het afgelopen decennium al een half miljoen naar de VS vertrokken. De verwachting is dat de migratiestroom de komende tijd sterk zal toenemen.

Dit kan consequenties hebben voor de presidentsverkiezingen van 2020. Puertoricanen die op het eiland wonen mogen niet stemmen bij deze verkiezingen. Zij mogen dit echter wel als ze op het continent wonen. Omdat een groot deel van de Puertoricanen Democraat is, kan de migratiestroom zorgen voor een verandering in de verkiezingsuitslag van Florida, waar Democraten of Republikeinen vaak met slechts een smalle marge winnen.

Ook President Trump’s uitspraken over het eiland na de natuurramp kunnen hier invloed op hebben. Hij verklaarde op 3 oktober tijdens een bezoek aan het eiland dat de Puertoricanen de VS veel geld kosten. Daarnaast bagatelliseerde hij de consequenties van de orkaan. Ook gooide hij keukenrollen naar de slachtoffers van de natuurramp tijdens een bezoek aan een kerk in Guaynabo.  Zijn optreden schoot bij veel Puertoricanen in het verkeerde keelgat. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug