Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Quito: Op weg naar een duurzame stad

Datum : 29/04/2018
Land : Ecuador

Quito: Op weg naar een duurzame stad

Twee jaar geleden werd Quito door haar inwoners uitgeroepen tot meest duurzame stad van Ecuador. In dezelfde wedstrijd eindigde de hoofdstad tussen de zeventien meest duurzame steden ter wereld. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaat het om een aanmoedigingsprijs voor de wil tot verandering, al blijft duurzaamheid een complex thema in een land dat afhankelijk is van haar olieproductie.

"Er zijn volgens mij geen duurzame steden", zegt de verantwoordelijke van de afdeling Milieu van Quito, Victoria Arias."Wel zijn er steden op weg naar duurzaamheid, zoals Quito". Waarom werd de hoofdstad van Ecuador dan gehuldigd voor haar duurzaamheid? "Omdat het Quiteense stadsbestuur belangrijke stappen vooruit gezet heeft", zegt Hugo Arnal, directeur van WWF Ecuador. "De stad onderneemt acties, concreet en op korte termijn".

Bovendien zoekt Quito bewust de samenwerking met andere steden op, en neemt ze hierin een leidende positie in. Quito neemt deel aan internationale stedennetwerken, waarin ook Belgische steden actief zijn, zoals ICLEI, de C40, en het Globale Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. Victoria Arias werd zelfs verkozen tot een van ‘s werelds 50 meest invloedrijke vrouwen inzake klimaatverandering. Volgens Arnal zijn er weinig Latijns-Amerikaanse steden die duurzaamheid zo serieus nemen als Quito. Toch is er een duidelijke tendens de laatste jaren in de regio om het thema hoger op de agenda te zetten. Verschillende steden hebben ondertussen belangrijke stappen gezet.

Als politieke wil een eerste stap is, dan is de uitvoering doorslaggevend, en dat kan niet zonder de burgers. "Hun participatie is de sleute"’, zegt Arias. Educatie is een van de manieren, en niet alleen op school. Al drie jaar werkt het stadsbestuur samen met scholen, wijkwerkingen en zelfs op de markten waar het gros van het sociaal leven zich afspeelt. "Niet met grote projecten, want die zijn duur en niet efficiënt, maar met de burgers zelf", benadrukt Arias.

Constantheid is daarbij haar codewoord. "We willen een gewoonte creëren, want de mensen beschikken wel over de kennis over recycling en duurzaamheid, maar zetten die niet om in praktijk". Toch is er volgens Arias al meer bewustzijn dan voordien, wat ook opvalt in de straten van Quito die beduidend minder vervuild zijn dan andere steden in het land. De noodzaak van educatie en bewustzijn benadrukt ook Hugo Arnal, hoewel de Quitenen al een uitzonderlijk hoog milieubewustzijn hebben, op globaal niveau. Een verklaring hiervoor heeft hij niet meteen, de uitzonderlijke biologische rijkdom kan een factor zijn.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug