Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Raad voor Volksgezondheid Curaçao komt echt'

Datum : 05/06/2016
Land : Curaçao

'Raad voor Volksgezondheid Curaçao komt echt'

Na vier jaar afwezigheid krijgt Curaçao toch weer een Raad voor de Volksgezondheid. Een nieuwe wet is daarvoor niet nodig. Jarenlang dachten juristen op de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken van het Algemene Ministerie dat de oude wetgeving van voor 2010 een nieuwe Raad onmogelijk maakte. Maar dat klopt niet.

Het ministerie van Gezondheid werkte samen met de juristen van de overheid aan een nieuwe wet, maar die bleef volgens sector directeur  Norberto Ribeiro van WJZ om onduidelijke reden steken in de ambtelijke molen. "Zoals wel meer wetgeving", voegt huisarts Rob Spong toe. Namens de Huisartsen Vereniging zou hij zitting nemen in de nieuwe Raad in 2012. Maar het kwam er nooit van. Net als fysiotherapeut Marieke de Windt. Zij kreeg ook een uitnodiging om zitting te nemen, stuurde haar CV op en hoorde nooit meer iets. Ze vermoedt dat de regering een Raad niet wilde, omdat die kritisch kan zijn: "Maar zeker weten doe ik dat niet."

Ashley Duits, de vorige voorzitter werd bij zijn aftreden gevraagd een nieuw bestuur voor te bereiden. "Maar bij de overgang van de Nederlandse Antillen naar land Curaçao is de betreffende  wet op de negatieve lijst gezet. We weten niet waarom. Dat betekende dat er een juridische onduidelijkheid bestond over de legitimering van de Raad."

 
Daar kwam een einde aan tijdens een rechtszaak gevoerd door de Pain Clinic. In die zaak werd duidelijk dat bepaalde entiteiten ook na 2010 een legale status hebben behouden. Norberto Ribeiro: "Deze uitspraak is een mooie tool om een doorstart te maken met de Raad. De minister van Volksgezondheid is nu aan zet."

"Ik ben inderdaad geadviseerd door de juristen van het land om de Raad weer te activeren", zegt minister Siegfried Victorina. "De mensen moeten benoemd worden door het veld. Ik ga nu een tijdelijke commissie instellen die dat gaat organiseren. Waarschijnlijk benader ik mensen van de oude Raad om daar zitting in te nemen. Zij hebben immers ervaring."

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug