Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Racisme wijdverbreid in Bogotá

Datum : 11/04/2011
Land : Colombia

Racisme wijdverbreid in Bogotá

Racisme, discriminatie en segregatie zijn nog steeds aan de orde van de dag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, aldus de Colobiaanse krant El Espectador. In het Internationale Jaar van de Afrikaanse Afkomst, komt dit nieuws hard aan in een land waarvan de Afrikaanse bevolking reeds sinds de koloniale tijd wordt gediscrimineerd.

Er leven bijna tienduizend mensen van Afrikaanse of inheemse afkomst in Bogotá, die de onderklasse vormen op het gebied van onderwijs, leefomstandigheden, gezondheid en economische vooruitgang. Racistische uitingen zijn openlijk waarneembaar, zoals op een bord voor een flatgebouw: “Appartement te huur: niet voor zwarten”.

Ook in de politiek worden zwarte Colombianen geweerd: van de bijna tweehonderd gemeentelijke burgemeesters zijn er drie zwart, in de hoofdstedelijke gemeenteraad zijn er twee zwarte raadsleden, en in het nationale Congres zijn er welgeteld twee zwarte politici, ware het niet dat de wet dat voorschrijft.

“De realiteit is stug, racisme is nog steeds wijdverbreid in Bogotá. Sociaal en economisch worden zwarten buitengesloten.”, aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie IDPAC die strijdt voor meer rechten voor de afrocolombiaanse bevolking van Colombia.

Een obstakel dat de sociale integratie en acceptatie remt is de afwezigheid van een centraal meldpunt voor klachten over racisme. Echter, het bestaan van racisme valt moeilijk te bewijzen vanwege de passieve houding van de slachtoffers en de stilzwijgende akkoorden die de bewoners van de hoofdstad sinds lang met elkaar hebben; als afrocolombiaan in Bogotá weet je dat bepaalde wijken niet toegankelijk zijn.
 

Bron : Colobia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug