Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

'Racistische' modeshow tijdens Fashion Week in Sao Pãolo

Datum : 22/03/2013
Land : Brazilië

'Racistische' modeshow tijdens Fashion Week in Sao Pãolo

De presentatie van de voorjaar- en zomercollectie van de designer Ronaldo Fraga tijdens de Fashion Week in Sao Pãolo, Brazilië, heeft tot veel ophef geleid.

De vijfentwintig modellen van de beroemde designer droegen allen staalwollen pruiken, geïnspireerd op het haartype van afro-brazilianen. Het gebruik van staalwol als pruik viel bij velen echter verkeerd: ‘bombril hair’ is een scheldwoord dat gebruikt wordt tegen afro-brazilianen, daarbij refererend naar het type staalwol Bombril, dat in Brazilië verkocht wordt. Door veel Brazilianen werden de pruiken daarom opgevat als beledigend en racistisch.

Racisme is zowel in het land als op de catwalk geen nieuw onderwerp. Sinds 2009 bestaat er al ophef over een tekort aan donkere of getinte modellen tijdens de modeshows. Er is destijds zelfs een percentage vastgesteld van het aantal verplichte donkere of getinte modellen bij iedere show. Wordt aan deze vereisten niet voldaan, dan wacht de designer en/of het modehuis een boete.

Designer Fraga, die zelf van gemengde afkomst is, heeft aangegeven met de pruiken juist aandacht te willen geven aan de schoonheid van het haar van afro-brazilianen, als tegenreactie op de bestaande vooroordelen binnen de samenleving.

 

Bron : BBC Mundo, Estadao de Sao
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug