Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Radioactief materiaal gestolen in Mexico

Datum : 04/12/2013
Land : Mexico

Radioactief materiaal gestolen in Mexico

Een vrachtwagen met potentieel “zeer gevaarlijk” radioactief materiaal is gestolen in de noordelijke Mexicaanse stad Tijuana, dichtbij Mexico-Stad. Dat heeft de atoomwaakhond van de Verenigde Naties (VN) bekendgemaakt.
De Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) zei dat het voertuig een kobalt-60 vervoerde van een ziekenhuis naar een opslagcentrum voor radioactief afval toen het werd gestolen. "De Mexicaanse autoriteiten zijn bezig met een zoektocht naar de bron en hebben een persbericht uitgegeven om het publiek te waarschuwen,” zei de IAEA in een verklaring.

Het materiaal kan niet worden gebruikt in een conventioneel nucleair wapen, maar kan in theorie worden gebruikt in een zogenaamde "vuile bom", een explosief dat het radioactieve materiaal over een groot gebied kan verspreiden. Deskundigen hebben lang gewaarschuwd voor het gevaar van de grote hoeveelheden van dergelijke materialen die zich in ziekenhuizen en andere locaties over de hele wereld onder onvoldoende beveiliging bevinden.

De nucleaire veiligheidsautoriteit van Mexico heeft het VN-atoomagentschap geïnformeerd over de diefstal van 2 december. Vorig jaar alleen heeft de IAEA te maken gehad met 17 gevallen van illegale bezit en pogingen om nucleair materiaal te verkopen en 24 gevallen van diefstal of verlies. De agentschap noemt dit het "topje van de ijsberg" .

Bij veel gevallen waren voormalige delen van de Sovjet- Unie betrokken, waaronder Tsjetsjenië , Georgië en Moldavië, waar in 2011 verschillende mensen werden gearresteerd toen ze probeerden om verrijkte uranium te verkopen. Sinds de ondergang van de Sovjet-Unie in 1991 en de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten zijn grote internationale inspanningen gepleegd om te voorkomen dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt.

Bron : StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug