Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ranches voortvluchtige gouverneur Chihuahua in beslag genomen

Datum : 27/02/2018
Land : Mexico

Ranches voortvluchtige gouverneur Chihuahua in beslag genomen

Het Openbaar Ministerie van Chihuahua, een deelstaat in het noorden van Mexico, heeft vier ranches in beslag genomen van César Duarte. Deze was, als lid van de regeringspartij PRI, van oktober 2010 tot oktober 2016 gouverneur van de deelstaat.

Duarte ontvluchtte Mexico in maart 2017 na te zijn beschuldigd van het verduisteren van 79 miljoen peso’s, ongeveer 3,5 miljoen euro. Men denkt dat hij zich in de Verenigde Staten schuilhoudt.

De aanklagers vonden 450 runderen op het terrein, die oorspronkelijk werden geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland voor een ondersteuningsprogramma voor kleine boeren in Chihuahua, opgezet tijdens Duarte’s regering. Ook werd een aantal exotische dieren in beslag genomen, waaronder bizons, lama’s en everzwijnen. In totaal zijn sinds maart 2017 twintig bezittingen van Duarte in beslag genomen, met een oppervlakte van meer dan 40.000 hectare, ongeveer twee keer Amsterdam. Aanklagers claimen dat hij dit kocht met publiek geld.

Duarte is niet de enige voormalige PRI-politicus die het land ontvluchtte. De ex-gouverneur van Tamaupilas, Tomás Yarrington, werd april 2017 in Italië gearresteerd en de voormalig gouverneur van Veracruz, Javier Duarte, werd in juli van dat jaar door Guatemala uitgeleverd aan Mexico.

Bron : BBC, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug