Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Ranking de universidades: Nicaragua onderaan

Datum : 23/06/2017
Land : Nicaragua

Ranking de universidades: Nicaragua onderaan

Het Britse Quacquarelli Symonds (QS) vergelijkt jaarlijks universiteiten en andere onderwijsinstellingen met elkaar op onderwerpen als academische reputatie, publicaties per faculteit, het aantal keren dat een instelling geciteerd wordt en medewerkers met een PhD-graad. Vandaag bracht QS haar ranking over 2015 – 2016 uit. Tot de vijf best scorende universiteiten in Latijns Amerika horen drie Braziliaanse instellingen: de Universiteit van São Paulo (USP) op 1, de Universiteit van Campinas op 2 en op 5 de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Op 3 en 4 staan respectievelijk de Katholieke Universiteit van Chili in Santiago en de Autonome Universiteit van Mexico (UNAM).

Onderaan de lijst bungelen Nicaraguaanse instellingen voor hoger onderwijs zoals de Nationale Autonome Universiteit van Nicaragua (tussen 200 en 250), de Universiteit van Midden-Amerika tussen de plaatsen 250 en 300 en nog daaronder de Nationale Technische Universiteit.

Volgens de voormalige voorzitter van de Midden-Amerikaanse Accreditatieraad, Carlos Tünnermann Bernheim, zijn de lage scores van Nicaraguaanse en andere Midden-Amerikaanse universiteiten te wijten aan de specifieke, lokale omstandigheden. Vooral de politiek krijgt de schuld. Tünnermann: “Veel overheidsuniversiteiten zijn het slachtoffer van partijpolitiek geworden, waarbij enerzijds professoren benoemd worden op partijpolitieke basis en anderzijds studenten geweerd worden die actief zijn voor oppositiepartijen. Studiebeurzen worden verdeeld door de Nationale Studentenunie van Nicaragua, die gecontroleerd wordt door de regeringspartij.”

Andere woordvoerders legden de nadruk op de hoge academische eisen van QS waaraan Midden-Amerikaanse universiteiten niet kunnen voldoen. Datzelfde geldt dan waarschijnlijk ook voor andere universiteiten van de regio, want in het wereldwijde overzicht van QS scoort de USP niet hoger dan een 121e plek.

Bron : La Prensa, Top Universities.com
Bookmark and Share


Terug