Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Rapport uit zorgen over rechten van kind

Datum : 08/08/2011
Land : Suriname

Rapport uit zorgen over rechten van kind

In de presentatie Situatie Analyse van de rechten van kinderen in Suriname 2010 die deze week gehouden werd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Verenigde Naties Kinderfonds UNICEF, werd duidelijk dat verdere vooruitgang nodig is om de positie van kinderen te verbeteren. De gegevens zijn gepresenteerd in een rapport dat de vorderingen aangeeft die gemaakt zijn met betrekking tot het nakomen van de kinderrechten in Suriname, gesteld in de Millennium Development Goals van de Verenigde Naties. 

Uit onderzoek blijkt dat een op de tien kinderen in Suriname is slachtoffer van fysiek geweld door een gezinslid. Ook is gebleken dat kinderen te vaak onnodig thuis weggehaald worden en in een weeshuis ondergebracht worden. In deze weeshuizen lopen de kinderen een groter risico op discriminatie, onvoldoende zorg, geweld, misbruik en uitbuiting. Daarnaast zijn er grote geografische verschillen in het welzijn van kinderen. 

Vooral op het gebied van toegang tot onderwijs zijn er grote geografische verschillen waar te nemen. Kinderen in het binnenland hebben niet de mogelijkheid om goed onderwijs te kunnen genieten. Dit heeft als gevolg dat het moeilijk word voor Suriname om de gestelde Millennium Goals voor onderwijs te halen. Het rapport raad om dit probleem via wetgeving aan te pakken. Nog een probleem vormt de toename van ziektes en het gebruik van alcohol en tabak onder jongeren. Daarom is het volgens het rapport van belang om voorlichting op scholen te verbeteren. 

De positie van kinderen is echter wel verbeterd. De mening van kinderen krijgt meer aandacht. Bijvoorbeeld in de politiek waar jongeren door de oprichting van het jeugdparlement beter gehoord worden. Ook in de gezondheidzorg is vooruitgang geboekt in programma’s die HIV besmeting van moeder op kind moeten voorkomen. Daarnaast is de gezondheidzorg voor kinderen onder de vijf jaar sterk verbeterend. 

Het rapport raad de regering aan om maatregelen te nemen om de positie van kinderen te verbeteren. Allen via deze maatregelen en wetgeving is het mogelijk om in 2015 aan de Millennium Development Goals te voldoen. 

Bron : De West
Bookmark and Share


Terug