Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Raúl Castro ''bereid te praten met VS''

Datum : 27/07/2012
Land : Cuba

Raúl Castro ''bereid te praten met VS''

In een toespraak tijdens de Cubaanse dag van de Revolutie heeft president Raúl Castro gezegd dat hij ''bereid is te praten met de Verenigde Staten''. De president had al twee jaar niet gesproken op dit evenement, maar sprak nu een menigte toe in de oostelijke provincie Guantanamo. Hij zei dat hij wel wilde praten met de VS "zo lang als het een conversatie tussen twee gelijken is''. 

Cuba en de Verenigde Staten hebben al meer dan vijftig jaar geen diplomatieke contacten. Castro zei nu echter dat er al een aanbod was gedaan. Castro gaf aan: ''Wanneer ze maar willen, ze zijn welkom''. Hij zei hierbij ook dat in een dergelijk gesprek geen enkel onderwerp gemeden zou worden. Hij was bijvoorbeeld bereid te praten over de kwestie van democratie en mensenrechten in Cuba. 

Ook over de recente kritieken uit het witte huis was Castro bereid te praten. Afgelopen woensdag bekritiseerde de Amerikaanse overheid de arrestatie van verschillende dissidenten op de begrafenis van prominente dissident Oswaldo Paya. 

Castro benadrukte dat de conversatie op gelijke basis gevoerd moest worden. ''We zijn van niemand een kolonie. Als de VS een confrontatie wil, spelen we wel honkbal, '' aldus de president. 

De dag van de Revolutie viert dit jaar het 59e jubileum van het begin van de revolutie geleid door Raúl's broer Fidel Castro. Deze dag werd door Fidel vaak gebruikt om belangrijke politieke mededelingen te doen. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug