Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Raúl Castro treedt in april af als president

Datum : 28/12/2017
Land : Cuba

 Raúl Castro treedt in april af als president

De Cubaanse president Raúl Castro heeft bevestigd dat hij op 21 april 2018 zijn ambt zal neerleggen. “Wanneer de nieuwe Nationale Assemblee in werking treedt zal ik mijn tweede en laatste termijn beëndigen als staatshoofd en regeringsleider en zal Cuba een nieuwe president krijgen”, aldus de 86-jarige Castro tijdens een rede voor deplenaire vergadering van de Nationale Assemblee.

Castro heeft gezegd dat een nieuwe generatie de leiding over het land moet overnemen en bij talloze gelegenheden zei hij af te treden na afloop van zijn tweede ambtstermijn. HetCubaanse parlement had even ervoor ingestemd de huidige termijn met twee maanden te verlengen tot de verkiezingen op 19 april, waarna Raúl Castro naar verwachting aftreedt.

De verlenging is goedgekeurd wegens de “uitzonderlijke situatie” die is ontstaan door orkaan Irma die afgelopen september het land teisterde. Tien mensen kwamen om en de materiële schade loopt in de 13 miljoen USD. De eerste fase van het kiesproces, de gemeenteraadsverkiezingen die in oktober zouden plaatsvinden, zijn al eerder uitgesteld.

De algemene verkiezingen trekken veel belagstelling,want bhet zal de eerste keer zijn in zes decennia dat de president niet de naam ‘Castro’ zal dragen. Gedurende veertig jaar was Fidel Castro president, die in 2016 op 90-jarige leeftijd. Al in 2006 werd Fidel opgevolgd door zijn broer Raúl.

Ook al ligt de datum voor de algemene verkiezingen nog niet vast, het nieuwe parlement zal op 19 april de nieuwe president ratificeren. Dat zal, naar wordt aangenomen, de huidige eerste vicepresident Miguel Díaz-Canel (57) zijn.


 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug