Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rechtbank stelt vonnis vrijlating Lula uit

Datum : 27/06/2019
Land : Brazilië

Rechtbank stelt vonnis vrijlating Lula uit

De hoogste rechtbank heeft dinsdag 25 juni besloten het vonnis over de vrijlating van voormalig president Lula da Silva uit te stellen. Lula pleit dat hij moet worden vrijgelaten omdat de nieuwswebsite The Intercept privéberichten heeft gelekt, die aantonen dat de rechter die Lula heeft veroordeeld niet onpartijdig is geweest gedurende de rechtszaak.

Het hooggerechtshof oordeelde met drie stemmen tegen twee dat Lula voorlopig niet direct wordt vrijgelaten, zoals Lula’s advocaat bepleitte, maar dat het besluit wordt uitgesteld tot augustus.

De linkse Lula was president van Brazilië in de periode 2003-2010 en genoot tijdens zijn vertrek de steun van 87 procent van de bevolking. Maar de Arbeiderspartij PT, opgericht door Lula zelf, heeft flink aan populariteit verloren na het begin van operatie ‘wasstraat’ in 2014. Het grootschalige onderzoek naar corruptie bracht vele schandalen aan het licht en heeft geleid tot tientallen veroordelingen van Braziliaanse politici.

Lula was in juli 2017 veroordeeld in de eerste rechtszaak van de in totaal acht die tegen hem zijn aangespannen. In april 2018 is hij begonnen met het uitzitten van een twaalfjarige gevangenisstraf. Hij is inmiddels ook veroordeeld in een tweede rechtszaak.

De eerste veroordeling ontnam Lula, een links icoon en nog altijd een van de meest invloedrijke politici van Brazilië, de mogelijkheid mee te doen aan de presidentsverkiezingen vorig jaar. Zelfs na zijn veroordeling gaven opiniepeilingen aan dat hij Jair Bolsonaro, de huidige president van Brazilië, met een ruime marge zou hebben verslagen.

De rechter die Lula heeft veroordeeld, Sergio Moro, is nu werkzaam als Bolsonaro’s minister van Justitie. In de afgelopen weken is hij onder druk komen te staan nadat nieuwssite The Intercept privéberichten tussen Moro en de aanklagers naar buiten heeft gebracht. Volgens de site zullen de komende maanden nog vele artikelen volgen.

De gelekte berichten roepen vragen op over de onpartijdigheid van Moro. De berichten tonen aan hoe Moro de aanklagers adviseerde met onder andere de timing van invallen en arrestaties. Ook vroeg hij de aanklagers persberichten naar buiten te brengen waarin Lula’s verdediging wordt bekritiseerd en gaf hij tips binnen het onderzoek, dit terwijl hij wettelijk wordt geacht onpartijdig te blijven.

Op basis van de berichten eiste Cristiano Zanin, de advocaat van Lula, afgelopen dinsdag de directe vrijlating van Lula. “Vandaag zien we dat de verdediging is behandeld als een formaliteit”, zei Zanin, verwijzend naar de hulp die Moro had geboden aan de aanklagers. “Vanaf de begin van de rechtzaak kreeg de aanklager een voorkeursbehandeling .”

Tijdens de rechtszaak zei Zanin dat de berichten in “volledig en beangstigend detail” aantonen dat Moro de ethische regels heeft gebroken om Lula te veroordelen, en hiermee te voorkomen dat hij opnieuw president zou worden.

Moro zei aanvankelijk dat de berichten geen overtreding aantonen. Maar nadat The Intercept meer verhalen naar buiten bracht, veranderde hij van tactiek en zei hij dat hij niet kon verifiëren of de berichten authentiek zijn. Daarnaast geeft hij aan niet meer te kunnen herinneren of hij de berichten heeft gestuurd.

Lula’s advocaten beweren al jarenlang dat Moro werd gedreven door het verlangen te voorkomen dat Lula en de Arbeiderspartij aan de macht komen. Ze zijn meerdere malen in hoger beroep gegaan, maar zonder succes.

Bron : Reuters, Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug