Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rechtbank tegen uitzetting anticorruptiecommissie

Datum : 10/01/2019
Land : Guatemala

Rechtbank tegen uitzetting anticorruptiecommissie

De constitutionele rechtbank van Guatemala verwierp woensdagochtend na nachtelijke beraadslagingen het besluit van president Morales om de anticorruptiecommissie van de VN het land uit te zetten.

Morales had betoogd dat de commissie, bekend onder de Spaanse initialen Cocig, de soevereiniteit van Guatemala en de rechten van verdachten had geschonden, Gezien de weigering van de regering om de veiligheid van de commissie te garanderen, heeft de VN de leden van de commissie teruggetrokken. 

De rechtbank heeft eerder ruzie gemaakt met Morales over de commissie, hoewel hij soms geprobeerd heeft om uitspraken van de rechtbank te negeren. De rechtbank heeft gezegd dat het mandaat van de commissie geldig is gedurende heel 2019.

De mensenrechtenadvocaat van Guatemala, Rodas Rodas, zei dat de regering van Morales de nieuwe uitspraak moet gehoorzamen. De overheid is verplicht om zich aan de uitspraak te houden," aldus Rodas. "Als dat niet gebeurt, dan is dat een hele andere kwestie. Het zou een staatsgreep betekenen, want de hoeksteen van de rechtsstaat is respect voor de rechterlijke macht."

Tijdens zijn 11-jarig bestaan in Guatemala heeft Cicig gepleit voor corruptiezaken waarbij  ongeveer 680 mensen betrokken waren, onder wie hoge functionarissen en zakenmensen. De commissie zei in november vorig jaar dat het 310 veroordelingen heeft gewonnen en 60 criminele netwerken heeft opgebroken.

Cicig nam deel aan onderzoeken die ex-vicepresident Roxana Baldetti en voormalig president Otto Pérez Molina ertoe dwongen in 2015 af te treden wegens beschuldigingen van fraude en corruptie.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug