Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Rechten grootste olieveld Brazilië verkocht

Datum : 22/10/2013
Land : Brazilië

Rechten grootste olieveld Brazilië verkocht

Een consortium, van Petrobras, Shell, Total en twee Chinese bedrijven, is de winnaar van de rechten voor de ontwikkeling van het grootste olieveld van Brazilië. De groep was de enige bieder en betaalt zeven miljard dollar voor het olieveld Libra, dat voor de kust van Brazilië ligt.

Demonstranten in Rio de Janeiro vochten met de politie en het leger een paar straten van het hotel vandaan waar de veiling plaatsvond. Olieplatformpersoneel en activisten zijn tegen de verkoop van nationaal bezit aan buitenlandse bedrijven. Demonstranten vielen geparkeerde auto’s aan en zetten metalen barricades op terwijl de politie traangas inzette.

Dit was de eerste olieveiling van Brazilië sinds de invoering van de nieuwe regels. De nieuwe regels geven meer macht aan het staatsbedrijf Petrobras en een percentage van de olie blijft dus in handen van de staat. Petrobras zal de enige exploitant zijn en heeft een aandeel van 40 procent in het consortium. Volgens het Braziliaanse Nationale Petroleum Agentschap bestaat het olieveld Libra uit 8 tot 12 miljard vaten olie. De Nederlandse Shell krijgt een aandeel van 20 procent. Het Franse Total 20 procent. China National Petroleum Corporation en China National Offshore Oil Corporation hebben elk een aandeel van 10 procent.

De veiling komt voor Petrobras op een slecht moment. Het bedrijf worstelt met een grote schuld, maar zal veel geld op tafel moeten leggen. Het winnende consortium zal zeven miljard dollar betalen en ongeveer 185 miljard dollar moeten investeren in de komende 35 jaar.

Bron : MercoPress, CNN, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug