Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Rechter dwingt overheid Curaçao tot optreden

Datum : 05/09/2011
Land : Curaçao

Rechter dwingt overheid Curaçao tot optreden

Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) is door de rechter in haar zaak tegen de overheid op alle fronten in het gelijkgesteld. Het betreft overtreding van milieunormen door de Isla-olieraffinaderij. “De rechter oordeelde dat de overheid haar werk niet goed heeft gedaan. De overheid moet binnen vier weken met een brief komen aan de Isla-olieraffinaderij over de vergunningen die de raffinaderij niet is nagekomen”, legt voorzitter van SMOC, Peter van Leeuwen, uit naar aanleiding van het vonnis.
Uit het vonnis blijkt bovendien, dat wanneer de overheid zich niet aan de afspraak houdt, zij een dwangsom van omgerekend bijna 200.000 euro moet betalen. De dwangsom geldt voor elke week of gedeelte van een week dat de overtreding plaatsvindt en loopt op tot maximaal 20 miljoen euro.
SMOC klaagde de overheid aan, omdat zij niet handhaafde. Volgens Van Leeuwen zijn de milieunormen door de raffinaderij veelvoudig overschreden en liet de overheid dit toe. “De rechter oordeelde dat de overheid niet voldoende heeft gecontroleerd en dit moet gaan doen. Alles wat SMOC al jaren aanvoert, is in het vonnis bevestigd. Het is een klinkende overwinning”, aldus Van Leeuwen.

 

Bron : Versgeperst, Radio Nederland Wereldomroep
Bookmark and Share


Terug