Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rechter ontvangt bewijs tegen Ríos Montt

Datum : 01/02/2013

Rechter ontvangt bewijs tegen Ríos Montt

Een rechter heeft vandaag bewijs ontvangen voor het proces tegen José Efraín Ríos Montt. Ríos Montt (86) was generaal, hoofd van de inlichtingendienst en dictatoriaal leider van Guatemala tussen 1982 en 1983. Ríos Montt wordt berecht vanwege wreedheden (waaronder genocide), begaan tijdens de 36 jaar durende burgeroorlog.

Rechter Miguel Ángel Gálvez beval afgelopen maandag tot het vervolgen van voormalige militaire ambtenaren voor de moord op 1.771 etnische Ixil-indianen tijdens militaire operaties tussen 1982 en 1983 als onderdeel van de binnenlandse oorlog in Guatemala tussen 1960 en 1996.

Zowel de eisende partij als de verdediging van Ríos Montt hebben hun bewijzen aan rechter Gálvez gepresenteerd en hij zal de waarde bepalen, om vervolgens te beslissen naar welk tribunaal hij dit proces moet sturen zodat de terechtzitting kan beginnen.

Het hoofd van het Bureau Rechten van de Mens, Orlando Lopez, gaf op donderdag 900 bewijsmaterialen, waaronder getuigenissen, deskundige rapporten en documenten om de verantwoordelijkheid van Rios Montt aan te tonen in het bloedbad van de indianen. Officieren van justitie verbonden aan het proces, het Centrum voor Juridische Actie voor Mensenrechten (CALDH) en de Vereniging voor Rechtvaardigheid en Verzoening (AJR), hebben in totaal 73 getuigen gepresenteerd. De verdediging van Ríos Montt heeft aangegeven binnenkort in beroep te gaan tegen het willen vervolgen van zijn cliënt, en indien dat niet lukt met alle mogelijke juridische middelen te proberen het proces te voorkomen. Zijn advocaat heeft gemeld drie militaire deskundigen, twee consultants, tenminste 14 getuigen en 10 documenten (veelal van militaire aard) te presenteren.

Dit zal de eerste keer zijn dat de voormalige Guatemalteekse militaire ambtenaren, met inbegrip van een voormalige dictator, terechtstaan voor genocide in Guatemala.

 

Bron : Siglo 21
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug