Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Rechter: 'Personages van García Márquez zijn fictief'

Datum : 29/11/2011
Land : Colombia

Rechter: 'Personages van García Márquez zijn fictief'

 In Colombia heeft het Hooggerechtshof bepaald dat de personages uit de roman Kroniek van een aangekondigde dood van García Márquez zijn verzonnen. De uitspraak volgt op een rechtszaak aangespannen door Miguel Reyes Palencia. Hij beweert dat de genoemde roman is gebaseerd op zijn privéleven.

De rechter van het Hof in Barranquilla oordeelde dat ondanks “honderden werken, -het zij kunst, literatuur of cinema- zijn gebaseerd op feiten uit de realiteit, dit niet betekent dat die werkelijkheid aanleiding geeft om rechten te ontlenen aan een kunstwerk.” Reyes Palencia eiste als genoegdoening vijftig procent van de opbrengsten uit de boekverkoop en een deel van de opbrengsten uit de verkoop van de filmrechten.

De advocaat van de schrijver reageerde verheugd: “De rechter heeft duidelijk gemaakt dat er een principieel verschil is tussen een kunstwerk en de realiteit.” Colombiaanse media en juristen noemen de uitspraak een ‘mijlpaal’ op het gebied van de bescherming van de intellectuele creativiteit. 

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share


Terug