Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Rechter stopt achteraf verwoesting mangroves

Datum : 22/01/2016
Land : Mexico

Rechter stopt achteraf verwoesting mangroves

Terwijl in Nederland in januari een soms felle discussie gevoerd werd om het strikte bouwverbod in de kuststrook op te heffen, werden in Mexico heftiger middelen ingezet. Bij het bouwrijp maken van grond voor hotelaccommodatie in toeristenplaats Cancún, is het mangrovebos Tajamar verdwenen. Veel dieren zijn daarbij omgekomen. Bij het protest hiertegen worden ook hun kadavers ingezet.

De gouverneur van de deelstaat Quintana Roo kreeg te horen dat de aanslag op dit natuurgebied een aanslag was op het erfgoed van alle Mexicanen. Het bouwrijp maken van de grond was goedgekeurd door de autoriteiten en de Milieu Effect Rapportage werd al in 2005 afgegeven. Vanwege protest van omwonenden werden vorig weekeinde onder politiebewaking zware machines ingezet, waarbij in één dag het mangrovebos verwoest werd en de grond geëgaliseerd. In hun haast hebben de machines daarbij, volgens de activisten, veel dieren levend begraven.

Tegenstanders van het project ‘Malecón (Boulevard) Tajamar’ brachten voor een onderhoud met burgemeester Paul Carrillo de Cáceres de kadavers van twee leguanen en een gordeldier mee naar de hal van het gemeentehuis.

Ondanks dat een groot deel van het mangrovebos inmiddels verwoest is, heeft de rechter op 20 januari gelast dat elke verwijdering van de begroeiing van het gebied tijdelijk gestopt moet worden. De rechter liet daarbij de belangen van de omwonenden en van de actiegroep Salvemos Manglar Tajamar (Red het Tajamar Mangrovebos) zwaarder wegen dan die van projectontwikkelaar Fonatur.

In het Tajamar-gebied leven veel dieren die op de officiële Mexicaanse lijst van bedreigde soorten staan, zoals verschillende soorten trekvogels, de blauwe kreeft, de luipaardkikker en de Moreletti krokodil. Bovendien komen in dit ongeveer 60 hectare grote gebied meerdere bedreigde mangrovesoorten voor, net als andere zeldzame bomen. Volgens de Nationale Commissie voor Kennis en Gebruik van de Biodiversiteit (Conabio) staat Mexico op de vierde plaats wereldwijd qua oppervlakte aan mangrovebossen.

Bron : Sin Embargo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug