Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rechter wil arrestatie Cristina Fernández

Datum : 18/09/2018
Land : Argentinië

Rechter wil arrestatie Cristina Fernández

Een Argentijnse federale rechter heeft maandag om de arrestatie gevraagd van de voormalige president Cristina Fernández wegens het leiden van een corruptieschema dat steekpenningen van bedrijfsleiders verzamelde in ruil voor openbare arbeidscontracten.

De uitspraak van rechter Claudio Bonadio, gepubliceerd door het officiële gerechtelijke nieuwsagentschap in Argentinië, hield in dat Fernández in hechtenis zou worden genomen en dat de autoriteiten ongeveer US $ 100 miljoen van de voormalige leider in beslag zouden nemen.

Bonadio zei dat senator Fernández misdaden heeft begaan waaronder "de baas zijn van een illegale vereniging" en het aannemen van steekpenningen tussen 2003 en 2015. De periode omvat haar twee termijnen als president en het presidentschap van haar overleden echtgenoot en voorganger, Nestor Kirchner (2003-2007).

Cristina Fernandez heeft eerder elke aanklacht ontkend. Ze noemt Bonadio “een vijandelijke rechter” die volgens haar met de regering van de conservatieve president Mauricio Macri samenspant om tegenstanders te vervolgen en de aandacht af te leiden van de Argentijnse economische crisis. Als senator geniet Cristina Fernández (65) immuniteit voor arrestatie, maar niet voor vervolging. Die immuniteit kan alleen worden opgeheven wanneer twee derde van de senatoren daarvoor stemmen.

De rechter heeft ook meer dan veertig voormalige bedrijfsleiders en voormalige overheidsfunctionarissen aangeklaagd, onder wie ex-minister van Planning Julio de Vido. "Er was een heimelijke verstandhouding tussen functionarissen en zakenmensen die bij het  corruptieschema waren betrokken. Er werd via bepaalde procedures geld van de nationale staat afgenomen ten koste van onderwijs, gezondheid, gepensioneerden, waardoor de mensen armer werden”, aldus Bonadio. "En dit alles werd gedaan om steekpenningen te verdelen aan corrupte ambtenaren." Meer dan een dozijn mensen zijn gearresteerd in deze zaak. Het gaat om bedrijfsleiders en voormalige functionarissen die dienden in de regering van Fernández tussen 2007 en 2015.

Het onderzoek, genaamd de ‘zaak van de aantekenboekjes’ is gebaseerd op een onderzoek door de krant La Nación naar vermeende corruptie gedurende meer dan een decennium tijdens de regeringen van Fernández en Kirchner. De aantekenboekjes bevatten gedetailleerde gegevens over zakken met contant geld die naar verluidt op verschillende adressen werden afgeleverd, inclusief het appartement van Cristina Fernández in hoofdstad Buenos Aires.

Het begon nadat de autoriteiten kopieën van aantekenboekjes ontvingen met gedetailleerde informatie, foto's en video's gemaakt door een chauffeur van het ministerie van Planning, van wie wordt gedacht dat hij getuigd heeft als onderdeel van een pleidooiregeling. Meerdere voormalige bedrijfsleiders en overheidsfunctionarissen hebben ook getuigd, maar de details zijn niet openbaar gemaakt.

Sinds haar vertrek in 2015 is Cristina Fernández ook beschuldigd van het witwassen van geld, mogelijk illegale verrijking en fraude. In december vorig jaar vroeg Bonadio aan het parlement om haar immuniteit op te heffen om haar te laten arresteren wegens hoogverraad.  Ze zou de rol van Iraniërs hebben verdoezeld bij een bomaanslag in 1994 op een Joods centrum in Buenos Aires, de grootste terroristische aanslag van Argentinië, waarbij tientallen mensen werden gedood.

Uit opiniepeilingen blijkt echter dat Cristina Fernández de meest populaire oppositieleider blijft en dat ze de meeste kans heeft om te winnen bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar, wanneer ze zich kandidaat stelt.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug