Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rechter wil arrestatie van Cristina Fernández

Datum : 07/12/2017
Land : Argentinië

Rechter wil arrestatie van Cristina Fernández

Een rechter in Argentinië zegt dat hij voormalig president Cristina Fernández de Kirchner wil arresteren op beschuldiging van deelname aan een politieke doofpotaffaire.

Fernández, die vanaf december 2007 acht jaar aan de macht was, is nu senator en geniet daardoor parlementaire onschendbaarheid. Om haar te kunnen arresteren moet de senaat met een tweederde meerderheid kiezen voor opheffing van de onschendbaarheid. Senatoren zeiden het verzoek van de rechter in behandeling te nemen zodra ze het ontvangen.

Federaal rechter Claudio Bonadio beschuldigt Fernández ervan deel te hebben genomen aan “een georkestreerd crimineel plan” om de vermoedelijke betrokkenheid van Iraanse officials bij een bomaanval op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994 in de doofpot te stoppen.

Ze heeft de beschuldigingen altijd ontkend en rechter Bonadio beschuldigd een campagne van politieke vervolging tegen haar te voeren. Rechter Bonadio heeft ook opdracht gegeven dat Héctor Timerman, die onder Fernández minister van Buitenlandse Zaken was, onder huisarrest wordt geplaatst wegens betrokkenheid bij dezelfde zaak.

Nog twee andere nauwe bondgenoten van Fernández zijn deze ochtend gearresteerd. Het gaat om Carlos Zannadi, een hoge ambtenaar in de regering van Fernández, en politiek activist Luís D’Elía.

Rechter Bonadio is voorzitter van een commissie die onderzoek doet naar de bomaanslag in 1994 op het centrum van Israëlisch-Argentijnse Associatie (AMIA), een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires. Bij de aanslag kwamen 85 mensen om; het was daarmee de dodelijkste terreuraanval in Argentinië.

Bonadio heropende de zaak tegen Fernández nadat deze in februari 2015 door een andere federale rechter was geseponeerd. De beschuldigingen van een doofpotzaak in de hoogste kringen van de regering zijn oorspronkelijk afkomstig van speciaal aanklager Alberto Nisman, wiens plotselinge dood in januari 2015 nog steeds wordt onderzocht.

Nisman werd dood in zijn appartement gevonden op 18 januaro 2015 met een kogelwond in zijn hoofd en een pistool bij zijn lichaam. Het gebeurde enkele uren voordat hij in het Congres zou getuigen tegen Fernández en Timerman.

Er is niemand veroordeeld voor de bomaanslag op AMIA.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug