Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Rechtszaak 'Air Cocaine' begint in Frankrijk

Datum : 19/02/2019

Rechtszaak 'Air Cocaine' begint in Frankrijk

Twee voormalige piloten van de luchtmacht worden in Frankrijk terechtgesteld, bijna zes jaar nadat 26 koffers met cocaïne werden gevonden aan boord van hun vliegtuig in de Dominicaanse Republiek.

De twee Fransen, Pascal Fauret en Bruno Odos, werden gearresteerd en veroordeeld in de Caribische natie, maar vluchtten naar de Franse Antillen toen ze op borgtocht huisarrest hadden. Ze werden opnieuw gearresteerd nadat ze het Franse vasteland bereikten. Zeven andere beklaagden worden ook in dezelfde zaak beschuldigd. Ze kunnen tot 30 jaar celstaf krijgen  als ze schuldig worden bevonden.

De zaak, die snel "Air Cocaine" werd genoemd, kwam voor het eerst in het nieuws in maart 2013 toen de Dominicaanse politie de koffers aan boord van een Falcon-jet in de badplaats Punta Cana opendeed en ze gevuld bleken met 680 kilo cocaïne. Het vliegtuig met bestemming Saint-Tropez in het zuiden van Frankrijk werd aan de grond gehouden en de twee piloten en twee passagiers werden gearresteerd.

Alle vier zeiden dat ze er geen idee van hadden dat de koffers gevuld waren met verdovende middelen. Maar een Dominicaanse rechter oordeelde dat zij verantwoordelijk waren voor wat zich aan boord bevond en veroordeelde hen tot 20 jaar gevangenisstraf. Terwijl ze onder huisarrest stonden in afwachting van een beroep tegen hun vonnis, vluchtten Fauret en Odos de Dominicaanse Republiek uit.

Naar verluidt zijn ze ontsnapt met de hulp van voormalige Franse inlichtingenagenten die hen naar de Franse Antillen stuurden aan boord van een boot en verder met een vlucht naar Parijs.

Op het moment van de arrestatie in Frankrijk, zei hun advocaat dat de piloten waren teruggekeerd naar Frankrijk "niet om het recht te ontvluchten, maar om gerechtigheid te zoeken". In 2015 handhaafde een rechtbank in de Dominicaanse Republiek de 20-jarige straf voor de twee piloten en de twee passagiers bij verstek.

Het proces duurt naar verwachting zeven weken.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug