Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Rechtszaak vermoorde milieu-activist nadert einde

Datum : 20/01/2015
Land : Costa Rica

Rechtszaak vermoorde milieu-activist nadert einde

In Costa Rica nadert de rechtszaak van de vermoorde milieu-activist Jairo Mora het einde. Voor het beroven, martelen en doden van Mora eist het Openbaar Ministerie minstens 35 jaar voor ieder van de zeven jonge beklaagden. De 26-jarige milieuactivist Jairo Mora werd 18 maanden geleden na diverse doodsbedreigingen vermoord op een strand in Costa Rica waar hij eieren van een bedreigde soort zeeschildpad beschermde. Sinds zijn dood staat de naam Jairo Mora synoniem voor de risico’s verbonden aan milieubehoud in Latijns-Amerika.

Medewerkers van Mora hebben het beschermingsproject inmiddels stilgelegd en zijn vertrokken. Uit angst en omdat ze niet langer wilden wachten op de door de overheid beloofde, maar uitgebleven beschermende maatregelen. De stropers van schildpadeieren hebben vrij spel maar niet voor lang. Ook hun inkomstenbron wordt bedreigd nu binnenkort de eerste werkzaamheden beginnen voor ontwikkeling van het kustgebied.

De ontwikkeling van het kustgebied maakt deel uit van de verbreding van een nabijgelegen haven, een opdracht die is binnengehaald door het Nederlandse bedrijf APM Terminals. Een lokale milieubeschermer ziet het somber in. “Doordat met de bouw die binnenkort begint de stroming wijzigt en de vele geluiden onder water de sonar van de zeeschildpadden in de war brengen zullen ze hier niet langer hun eieren leggen.” 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug