Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Reconstructie van gezicht vrouwelijke leider uit het precolumbiaanse Peru

Datum : 05/07/2017
Land : Peru

Reconstructie van gezicht vrouwelijke leider uit het precolumbiaanse Peru

Peruaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van 3D technologie het gezicht te reconstrueren van een machtige vrouwelijke leider uit het precolumbiaanse tijdperk. De vrouw, die bekend staat als de ‘Dame van Cao’ behoorde tot de Moche cultuur in het noorde van Peru en stierf 1700 jaar geleden.

Haar overblijfselen werden in 2006 gevonden in een ruïne van een piramide die bekend staat als Huaca Cao Viejo, in de buurt van de stad Trujillo. Wetenschappers konden haar gezicht reproduceren nadat ze haar schedelstructuur en overblijfselen hadden geanalyseerd. 

De dame van Cao was begraven met een kroon en gouden en koperen voorwerpen. Het graf bevatte ook een aantal wapens, waaronder twee massieve oorlogsclubs en 23 speerwielen. Een recente autopsie onthulde dat ze in de twintig was toen ze stierf, mogelijke ten gevolge van complicaties van een zwangerschap of tijdens de bevalling.

Haar voeten, benen en gezicht droegen tatoeages van magische symbolen van slangen en spinnen. De rijkdom van haar graf maken het aannemelijk dat ze een priesteres was of zelfs een politieke heerser. Dit stelt ter discussie dat alleen mannen in de Moche maatschappij hoge posities konden bekleden.

De Peruaanse minister van Cultuur, Salvador del Solar, zei dat de reconstructie een ovaal gezicht had blootgelegd met hoge jukbeenderen, iets dat veel Peruanen ook hebben. “We zijn er trots op deze vreemde combinatie van de toekomst en het verleden aan te kondigen: technologie heeft het mogelijk gemaakt dat wij het gezicht kunnen zien van een politieke en religieuze leider van een cultuur uit het verleden.”

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug