Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Record oogst sojabonen in Paraguay

Datum : 09/07/2014
Land : Paraguay

Record oogst sojabonen in Paraguay

Paraguay is de nieuwe ‘sojakoning’ geworden met een oogst van ruim 9 miljoen ton, een nieuw record, 13 procent meer dan de laatste oogst, volgens cijfers van de Paraguayaanse Kamer van Granen en Oliezaden Exporteurs, Capeco. 

Het precieze volume tot nu toe is 9.285.000 ton. Daarnaast is ook areaal dat is beplant met soja toegenomen en zijn de vooruitzichten voor dit jaar nog bemoedigender. De vorige oogst was 8.202.190 ton met een beplant areaal van 3.254.982 hectare. 

“Overvloedige regenval in de tweede helft van januari en eerste helft van februari, behalve in het noorden van het land, heeft meegeholpen aan de productie en opbrengst”, zegt Luís Cubilla, een agronoom van Capeco. Cubilla zegt ook dat van de totale productie bijna 8.1 miljoen ton door de lokale olie0industrie wordt verwerkt en uitgevoerd. De rest van de oogst, zo’,n 1.2 moljoen ton worden achtergehouden voor zaden. 

“De overvloed van soja proteïne is ook essentieel voor de kippen- en varkenshouderij in Paraguay en om het vee vet te mesten. De korrels- en zadenindustrie zorgt voor veel banen en investeringen die helpen de verbouw van sojabonen verder uit te breiden”, verklaart Hector Grisaldo, voorzitter van de Productie Unies (UGP). 

Paraguay hoort tot de grootste exporteurs van sojabonen ter wereld, na Brazilië, de verenigde Staten en Argentinië. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug