Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recordaantal moorden in Mexico

Datum : 24/10/2017
Land : Mexico

Recordaantal moorden in Mexico

Mexico stevent af op een recordaantal moorden voor het jaar 2017. Volgens cijfers van het Mexicaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er voor de eerste negen maanden van dit jaar maar liefst 18.505 moorden geteld. Dit zijn er meer dan 68 per dag.

Tot nu toe was 2011 het meest dodelijke jaar. Door gevechten tussen rivaliserende drugskartels en de strijd die de Mexicaanse krijgsmacht tegen hen voert, vielen toen meer dan 24.000 doden. Vanaf 2006 worden militairen ingezet bij de zogenaamde Mexicaanse drugsoorlog.

Het beleid van de regeringspartij PRI tegen de georganiseerde drugshandel wordt stevig bekritiseerd door nationale en internationale mensenrechtenorganisaties. Volgens Human Rights Watch zijn regeringstroepen betrokken bij buitengerechtelijke moorden, ontvoeringen en martelingen. De regering doet er volgens hen weinig aan om de daders te onderzoeken en te vervolgen. De staat faalt daarnaast al jarenlang in het bestrijden van de macht van drugskartels en het geweld dat ze veroorzaken.

De organisatie Desarma México (Ontwapen Mexico) geeft aan dat 58 procent van de 79.493 aangegeven moorden tussen 2012 en april 2017 met een vuurwapen werd gepleegd. Doordat in veel gevallen delicten worden gepleegd met vuurwapens, raakt de maatschappij in een vicieuze cirkel: zowel de politie, criminelen als burgers bewapenen zich steeds meer. Volgens de organisatie beleeft Mexico een van de grootste misdaadgolven sinds jaren.

Een rapport van de Wereldbank van 2016 bevestigt dat 37 procent van de moorden op aarde in Latijns-Amerika en de Cariben wordt gepleegd, terwijl slechts 8 procent van de wereldbevolking hier woont. In 2014 was het moordcijfer in Mexico 15,7 per 100.000 inwoners. In vergelijking met Nederland (0,7 per 100.000) is dit aantal schrikbarend hoog. Het lijkt echter bijna in het niet te vallen bij veel andere Latijns-Amerikaanse landen die kampen met ernstige geweldsproblemen, zoals Venezuela en Honduras. Hier is het moordcijfer respectievelijk 62 en 75 per 100.000 inwoners.

Bron : Nodal, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug