Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recyclen in Peru

Hoe meer je weet, hoe meer winst je kunt maken - met Nederlandse hulp

Datum : 12/02/2018
Land : Peru

Recyclen in Peru

“Zo lang als er geen straffen op staan, waarom zouden we recyclen? Dit is hoe ondernemers in Peru denken over hergebruik’. Aan het woord is Alonso Saavedra, directeur van Green Recycling Peru SAC. Zijn bedrijf recyclet elektronisch afval en is binnen een jaar al uit de rode cijfers.

PUM-deskundige Pieter van Hagen bezocht het bedrijf en gaf advies over afvalbeheer. De werkomstandigheden werden ook bestudeerd en zodoende wordt er nu niet meer gewerkt onder tl-licht, maar met energiebesparende LED verlichting. Van Hagen: “Omdat de Peruaanse overheid hergebruik stimuleert, is het bedrijf levensvatbaar geworden maar deze ondernemer is echt een pionier en een voorbeeld voor zijn hele land – en daarbuiten. Het is daarom belangrijk dat we hem helpen met kennis op het gebied van hergebruik, in Nederland lopen we daarin erg voor.”

Na het bezoek van de PUM-deskundige, bezocht Alonso Saavedra Nederland voor een uitwisselingsprogramma. Pieter van Hagen organiseerde dat programma, waarbij niet alleen commerciële bedrijven bezocht werden met activiteiten op het gebied van afvalbeheer en recycling, maar ook gesprekken met beleidsmakers en een NGO (wecycle.nl). Saavedra heeft al veel kontakten met de overheid en ook zij kunnen veel van de Nederlandse ervaringen leren. Met hergebruik van metaal en plastic is al geruime tijd ervaring in Peru, maar het recyclen van elektronica onderdelen is nieuw.

Saavedra gelooft in dit project. Duurzaamheid en het maken van winst zijn allebei motiverende factoren voor hem. Een belangrijk verschil tussen hergebruik in Nederland en in Peru, is dat de loonkosten in het laatste land veel lager liggen. Daarom is het aantrekkelijker om in mensen te investeren dan in machines. Hoe zorgvuldiger het sorteerwerk gebeurt, des te groter de opbrengst. Green Recycling Peru SAC speelt niet alleen een belangrijke rol als pionier in duurzaam, ‘groen’, ondernemen, maar het bedrijf creëert ook banen en speelt zodoende een belangrijke maatschappelijke rol.

Over PUM

‘PUM Netherlands senior experts’ is een vrijwilligersorganisatie gericht op duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten. PUM biedt praktisch geschoolde deskundigheid voor de belangrijkste marktsectoren, met speciale aandacht voor producenten en consumenten. Persoonlijke aandacht en betrouwbaarheid zijn sleutelbegrippen bij de PUM-benadering. Daarnaast werken de deskundigen altijd met respect voor de mensen, hun cultuur en het milieu.

 

Bron : https://www.pum.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug