Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Regen teistert Haïti als tropische storm Emily de kust nadert

Datum : 04/08/2011
Land : Haïti

Regen teistert Haïti als tropische storm Emily de kust nadert


Honderdduizenden Haïtianen in geïmproviseerde kampen zetten zich schrap voor zware regenbuien als de tropische storm Emily het land nadert. Regen heeft inmiddels enkele honderden woningen in de regio Artibonite beschadigd, maar er zijn nog geen doden gemeld. Dit verklaarde het instituut voor civiele bescherming.

De tropische storm brengt regen en harde wind naar de Dominicaanse Republiek en Haïti. Metingen van het Amerikaanse Hurricane Center in Miami wijzen op constante windsnelheden van 85 kilometer per uur ongeveer 145 kilometer ten zuidzuidwesten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. De grootste dreiging vormen echter de hevige stortbuien. Volgens voorspellers zou er tussen vijftien en dertig centimeter regen kunnen vallen. Haïtiaanse ambtenaren hebben een rood alarm uitgevaardigd en drongen mensen aan de kampen te verlaten, waarvan er vele op ontboste hellingen zijn gelegen. Volgens het internationale bureau voor migratie wonen er nog steeds 634.000 Haïtianen in kampen.

Haïti heeft nog steeds moeite te herstellen van de aardbeving van januari 2010. De nieuwe president, Michel Martelly, trad aan in mei dit jaar, maar is er nog niet in geslaagd een regering te vormen, wat eventuele hulpacties kan bemoeilijken. Afgelopen dinsdag stemden Haïtiaanse wetgevers tegen Martelly’s nieuwe kandidaat voor het premierschap, Bernard Gousse, na hun afwijzing in juni van zijn eerste keus, Daniel-Gerard Rouzier. Martelly heeft een premier nodig om een overheid te creëren die kan werken met internationale organisaties, die betrokken zijn bij de wederopbouw na de aardbeving van 2010.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug