Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Regering Colombia hervat onderhandelingen met ELN

Datum : 08/05/2018
Land : Colombia

Regering Colombia hervat onderhandelingen met ELN

De Colombiaanse regering en de guerrillagroep ELN kondigden op 5 mei aan dat de vredesonderhandelingen tussen beide partijen zullen worden hervat in Havana. De gesprekken tussen de twee groepen werden op 18 april onderbroken nadat de president van Ecuador, Lenin Moreno, besloot niet langer als bemiddelaar op te treden. Twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur werden in april gekidnapt en gedood door een groep van oud FARC-leden. De FARC is een rebellenbeweging die in 2016 werd gedemobiliseerd. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kreeg voor het vredesakkoord tussen de FARC en de regering de Nobelprijs voor de Vrede.

De delegatie van de ELN is in La Havana aangekomen. Wanneer een definitieve datum voor het hervatten van de gesprekken bekend is, komen ook de afgevaardigden van de regering. In een gezamenlijke verklaring benadrukten de twee groepen dat ze zich zullen richten op een nieuwe wapenstilstand en de integratie van guerrillastrijders in de maatschappij. De wapenstilstand liep in januari af. Er volgde een periode van geweld en de onderhandelingen werden onderbroken gedurende 6 weken.

Colombia’s lange conflict tussen de regering, rebellengroepen, paramilitairen en criminele organisaties heeft minstens 220.000 mensen het leven gekost en miljoenen ontheemd.

Bron : Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug