Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Regering Guatemala gaat in op eisen van inheemse volken

Datum : 29/03/2012
Land : Guatemala

Regering Guatemala gaat in op eisen van inheemse volken

De president van Guatemala, Otto Pérez Molina, heeft gezegd dat zijn regering geleidelijk aan in zal gaan op de eisen van inheemse groepen die in een slopende tocht van ruim 200 kilometer naar de hoofdstad zijn gekomen om hun ontevredenheid te uiten. Pérez heeft twee leiders van de Boerencommissie voor de Eenheid op bezoek gekregen, die de mars van de noordelijke stad Cobán naar de hoofdstad hadden georganiseerd. De president gaf hen te kennen dat hij prioriteit zal geven aan hun toegang tot het land en de terugtrekking van troepen uit de regio’s waar sociale conflicten plaatsvinden. Andere eisen, zoals het kwijtschelden van agrarische schulden,  kunnen door juridische procedures niet met onmiddellijke ingang ingewilligd worden.

Duizenden boeren in het noorden van Guatemala eisen dat de overheid concrete oplossingen biedt voor het langdurige agrarische conflict en mijnbouwvergunningen en hydro-elektrische projecten annuleert. Daarbij eist de inheemse bevolking ook een vergeving van meer dan 300 miljoen Quetzales (bijna 40 miljoen dollar) aan agrarische schuld onder meer dan 10.000 gezinnen. Volgens regeringsstatistieken is ongeveer 80 procent van de landbouwgrond van het land in handen van ongeveer 5 procent van de 14 miljoen Guatamalteken. De grond wordt grotendeels gebruikt voor de teelt van exportgewassen, zoals koffie en suikerriet. Meer dan helft van de bevolking van Guatemala leeft in armoede, maar in delen van het binnenland betreft dit meer dan 70 procent. 

Bron : : Latin American Herald Tribune , EFE
Bookmark and Share


Terug